3 / 4

Vom vedea delistari de pe bursa romaneasca?

In contextul unei piete care nu mai ofera finantari foarte mari pentru companii, delistarea nu este solutia unui emitent lovit de criza, spun specialistii.

Astfel, Silviu Enache este de parere ca pot exista beneficii din delistare in cazul unor companii mici care sunt urmarite pentru altceva decat obiectul lor de activitate sau in cazul celor falimentare.

„Fiecare etapa parcursa de piata de capital ofera emitentilor si investitorilor anumite oportunitati. Spre exemplu, in aceasta perioada, cand criza de lichiditati constituie o problema majora pentru agentii economici, emitentii pot apela la finantarea prin intermediul obligatiunilor. Investitorii sunt la randul lor interesati de a plasa disponibilitati in aceste instrumente cu venit fix care, comparativ cu plasamentele in actiuni (care au inregistrat deprecieri semnificative), ofera un venit fix”, explica el.

Fata de anii precedenti cand piata era crescatoare iar majorarile de capital prin aport in numerar erau la moda, in aceasta perioada de scadere emisiunea de obligatiuni este un instrument care inca nu este folosit la adevarata valoare, a mai spus managerul.

Alin Brendea (foto)
considera ca exista sanse crescute sa vedem cateva companii mari care vor demara operatiunea de delistare. „Pledeaza in acest sens costurile mici pentru actionarul majoritar (tinand cont de pretul scazut al actiunilor), dar si lipsa unor avantaje evidente, la acest moment, pentru companiile listate pe bursa romaneasca”, a explicat Brendea.

Pe de alta parte, Silviu Enache are o parere contrara, motivand ca sunt companii mari care tind sa ajunga la bursa.

„Pot fi exceptii cauzate de anumite sectoare industriale si de dorintele unor actionari majoritari. De asemenea, poate fi o perioada propice pentru a face „curatenie” in randul companiilor nelichide. Aceasta operatiune contribuie la cresterea increderii investitorilor in piata de capital din Romania”, considera managerul KD.










Inapoi la articol

Setari Cookie-uri