3 / 5

Pionner AM: 10 fonduri internationale cu spectru investitional global

Pioneer Asser Management SAI SA administreaza doua fonduri locale de investitii – Stabilo (fond de investitii in instrumente cu venit fix) si Integro (fond de investitii diversificat) care investesc preponderent in piete locale, in valori mobiliare romanesti.

Totusi, ambele fonduri de investitii au plasamente in valori mobiliare internationale – instrumente de venit fix, intr-o limita care nu depaseste 10%, au explicat reprezentantii fondului, pentru Wall-Street.

“Recent, Pioneer Investments a introdus in Romania 10 fonduri internationale cu un spectru investitional global, acoperind toata gama de risc si georgrafica pe glob. Ele investesc in instrumente cum ar fi obligatiuni europene cu rating AAA pana la actiuni in piete emergente cele mai dinamice. Aceste fonduri sunt administrate de Pioneer Asset Managament SA din Luxembourg si se bucura de avantajele fiscale ale investitiilor offshore”, a declarat Florin Dolea (foto), presedintele Pioneer Asset Management.

Anul 2009 nu a adus schimbari esentiale in orientarea fondurilor Pioneer, referitoare la investitiile locale versus cele internatioale, respectand liniile directoare referitoare la politica de investitii trasate in prospectele fondurilor.

Practic, investitori romani pot investi liber in cele 10 fonduri internationale din Luxemburg.

“Pioneer Investments promoveaza investitiile in aceste fonduri. Pioneer Funds sunt denominate in EUR si USD si au dovedit atractivitatea in timp, oferind o oportunitate unica de investitii. Printre aceste fonduri il veti gasi si pe US Pioneer Fund, care anul trecut a implinit 80 de ani, fiind printre cele mai vechi din lume”, a explicat Dolea.

Aceste fonduri sunt:

• Euro Corporate Bond - Investeste in obligatiuni corporatiste, denominate in EUR.
• Strategic Income - Investeste cel putin 80% din activele sale in instrumente de credit de pe glob.
• Emerging Markets Bond - Vizeaza instrumente de venit fix emise in general de tari care sunt considerate a fi piete emergente.
• U.S. Pioneer Fund - Investeste intr-un portofoliu diversificat de actiuni emise de companii din SUA.
• North American Basic Value - Actiuni emise de companii din America de Nord.
• Global Select - Actiuni emise de companii din orice tara din lume.
• Euroland Equity - Investeste intr-un portofoliu diversificat de actiuni emise de companii din tarile care au adoptat euro.
• European Potential - Actiuni emise de companii mici sau mijlocii din Europa.
• Emerging Europe and Mediteranean Equity - Companii din Europa emergenta, incluzand tari din bazinul Mediteranean.
• Emerging Markets Equity - Companii ce activeaza in tari considerate a fi piete emergente.

Fondurile care au investitii in pietele emergente au manifestat randamente / pierderi si volatilitati mai mari comparativ cu cele axate pe piete dezvoltate, dar totusi pierderile au fost mult mai mici decat cele aratate de BVB, a mai explicat Dolea.

Impozitul se declara si se plateste conform reglementarilor din codul fiscal. Nu exista nici o obligatie fiscala legata de statul de rezidenta al fondurilor, investitorul rezident roman isi plateste obligatiile conform codului fiscal romanesc, sustine el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri