2 / 4

Sectorul industriei extractive, cea mai mare pondere in capitalizare

Daca la inceputul anului, sectorul intermedierilor financiare, din care fac parte SIF-urile si bancile, avea cea mai mare pondere in valoare de piata Bursei, de 18,04%, in iunie industria extractiva a devenit lider ca importanta in capitalizare, cu 21,47%.

Scaderea sectorului de intermedieri financiare este semnificativa, in conditiile in care la inceputul lui 2008 avea o pondere de 32,80%, mai ridicata si decat cea din august 2007, perioada de efervescenta a Bursei.

Deprecierea de peste 80% a actiunilor celor 5 SIF-uri a avut loc in contextul crizei si al neincrederii investitorilor atat de retail, cat si al celor institutionali in sistemul financiar global.

La inceputul lunii iunie, sectorul intermedierilor financiare avea un PER de 4,38, din cauza faptului ca profiturile SIF-urilor si ale bancilor s-au redus considerabil in primul trimestru al anului, in timp ce industria prelucratoarea opera la multipli de profit de 25,43.

“Reducerile multiplilor de profit la nivelul sectorului de intermedieri financiare s-a realizat din cauza bancii BRD, care, desi a inregistrat o mica scadere in primele cinci luni ale anului, a neutralizat influenta cresterilor SIF-urilor, care au urcat mai mult decat actiunile Petrom (SNP)”, sustine Paul Brendea.

Actiunile BRD au scazut cu 7% in primele cinci luni ale anului, in timp ce titlurile Petrom s-au apreciat cu 24%.

Cea mai importanta crestere a indicatorului PER in perioada analizata a fost Transelectrica (TEL) care se tranzactioneaza la multipli ai profitului pe actiuni de 128,64 de 23 de ori mai mult decat cei de la inceputul anului.

Acest lucru a avut loc in conditiile in care pentru anul trecut, transportatorul de energie electrica a inregistrat un profit record de 41,9 milioane lei (1,13 milioane euro), si in ciuda faptului ca pretul actiunilor a urcat cu doar 8,33% in primele cinci luni.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri