3 / 4

Constructiile, pondere din ce in ce mai mica

In august 2007, luna in care volumele realizate pe companiile de constructii erau semnificative, domeniul a inregistrat o pondere de 1,23% din capitalizarea totala a Bursei.

In schimb, la inceputul anului, importanta sectorului in valoare de piata totala a devenit subunitara, ajungand la 0,22, insa pana in iunie a urcat usor, pana la 0,31.

Aceasta importanta scadere a ponderii in capitalizare s-a inregistrat pe fondul faptului ca sectorul de constructii a fost cel mai afectat de criza, profiturile au scazut dramatic, industria incetand a mai fi un generator de crestere in Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei.

COMCM Constanta (CMCM), transferata in aprilie la cota BVB, a reusit sa ridice multiplii de profit ai sectorului de la 4,85, la inceputul anului, la 6,81.

O evolutie negativa a fost realizata si de industria hoteliera de la Bursa. La inceputul anului, ponderea companiilor hoteliere era de 0,35%, pentru ca dupa cinci luni sa scada la 0,28%.

In schimb, sectorul comertului cu amanuntul si a bunurilor de larg consum a obtinut o crestere usoara a ponderii in capitalizarea totala, de la 0,11% la 0,17%. Pe bursele dezvoltate, acest sector este considerat a fi unul de refugiu, in conditiile in care bunurile de larg consum sunt produsele cu cea mai mare cerere, care exista in ciuda unei crize financiare.

“PER-ul total al Bursei a crescut ca incidenta a majorarii capitalizarii, dar trebuie sa tinem cont de faptul ca profiturile sunt foarte diferite de cele de anul trecut. Daca vrem sa facem o comparatie intre multiplii de profit din anul trecut trebuie sa luam in calcul profitul estimat pentru 2009, care sta sub semnul intrebarii in privinta multor companii”, explica Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard.

El mai afirma ca daca ar fi sa extrapolam un PER pentru acest an, poate ca profitul care intra in calcul nu ar mentine indicatorul sub valoarea de 10. Desi actiunile de la Bursa par ieftine, din punctul de vedere al PER-ului, ele nu sunt chiar asa de accesibile prin prisma contextul macroeconomic actual.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri