1 / 4

Structura finala a portofoliului – primul pas

Aproape doi ani de cautari, amanari, aprobari si selectii au dus catre alegerea firmei americane Franklin Templeton Investments pentru administrarea averii controversatului fond, asteptat de piata de capital.

Cu toate acestea, dupa alegerea administratorului, aprobarea sa de catre actionari a fost amanata, din cauza lipsei de cvorum, la jumatatea lunii iulie.

Alegerea unui administrator de talie internationala ar putea insemna un pas important in “normalizarea” fondului, dar trebuie tinut cont si de faptul ca statul este, in continuare, actionarul majoritar, avand si cea mai mare putere de decizie.

Rares Nilas (foto), directorul BT Securities, spera ca odata cu acest pas, Fondul Proprietatea va intra in normalitate, cu o administrare profesionista, listarea la Bursa fiind mai aproape.

“In primul rand, este nevoie de o evaluare oficiala a participatiilor, din care sa rezulte valoarea reala intrinseca a Fondului. E foarte greu sa facem noi recomandari de vanzare sau cumparare. Pana acum s-a mentinut un status-quo de la Guvern, de acum ar trebui sa fie o administare profesionista. Cred ca experienta Franklin Templeton va aduce un plus de valoare, este un pas inainte”, sustine Nilas.

Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, spune ca primul si cel mai important pas trebuie sa fie finalizarea structurii portofoliului fondului, care este destul de neclara.

“Apoi ar trebui sa urmeze procesul de alocare de la stat catre despagubiti, astfel incat acesta sa nu aiba o detinere mai mare de 30%”, spune Ciubotaru, pentru Wall-Street.

In sedinta de ieri, actionarii FP au votat toate punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale ordinare, cu voturile a 99% din actionarii prezenti in sala.

"Ministerul de Finante a avut cateva obiectii, in legatura cu contractul, insa acestea s-au referit la anumite formulari tehnice, si nu de fond", a declarat un actionar al Fondului, citat de NewsIn.

Printre companiile interesate de administarea Fondului se regaseau firme precum JP Morgan, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Deutsche Bank, Raiffeisen Capital Management sau Morgan Stanley Investment Management. Procesul de selectie a durat mai bine de un an.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri