2 / 5

Sinergia dintre broker si SAI

Chiar daca in piata sunt cativa jucatori care au si asset management si intermediere financiara, acestia fie fac parte din grupuri bancare mari, fie au fost infiintate de la zero.

Intercapital isi cumpara divizie de asset management, iar sinergia dintre cele doua entitati devine marea provocare.

Activitatile sunt complementare si strategia vizeaza stapanul investitor. De acum, cand un investitor va merge la Intercapital, acestia ii vor pune la dispozitie si un alt instrument, in afara de cele clasice de brokeraj.

Mai mult, privind in urma, vedem o ampla experienta a SSIF-ului in zona de fonduri, prin parteneriatul cu Certinvest, pana in 2007 cand a fost cumparat de Aviva sau prin proiectul OTP Wise Ro.

“Noi mai faceam distributie pentru fonduri, nu este ceva nou, dar acum se integreaza mai multe produse sub aceeasi umbrella. Avem experienta noastra si a lor, avem resure, o baza de clienti si o reputatie buna in piata, factori pe care ii vom folosi la maxim”, spune Pasol.

In plus, directorul adjunct al firmei, Adi Lupsan (foto), explica un alt aspect al acestei tranzactii: potentialul ridicat al pietei romanesti de asset management.

“In Romania, industria fondurilor mutuale este extreme de redusa si cred ca este extrem de important sa urmarim acest domeniu, cu potential de crestere foarte mare si sa il fructificam. La un moment dat, criza se va termina dar potentialul ramane in continuare, mai ales pe o astfel de piata subdimendionata”, motiveaza el inclinarea spre un SAI.

In privinta proiectelor de viitor, Pasol este secretos, spunand ca prefera sa le anunte in momentul concretizarii, decat sa le anticipeze. Cu siguranta, vom vedea surprize si o strategie treptata de crestere.

Conncret, echipa Investica va ramane in aceeasi formula, Visan va fi director general dar se ba schimba consiliul de administratie si vor imparti acelasi sediu.

Cei doi reprezentanti ai Intercapital Invest povestesc la in urma cu doi ani a existat o idee de a face un fond propriu, cand toata lumea isi infiinta fonduri de investitii. “Dinamica fondurilor mutuale era foarte mare atunci, dar ne-am gandit mai bine si am lasat-o la stadiul de idee”, spune Lupsan.

Mai mult, pana la preluarea SAI Certinvest de catre Aviva, in septembrie 2007, parteneriatul intre fond si Intercapital impiedica orice intentie de preluare a unei astfel de firme.

Insa, in final, Pasol spune ca este mult mai eficient sa preiei un mecanism care deja functioneaza. “Un fond de investitii are nevoie de un soft, de aprobari, avize, proceduri specifice. Cu siguranta se poate face si de la zero, dar eforturile sunt mult mai mari”.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri