2 / 5

Indicele Rasdaq-C, apreciere nesemnificatica de la inceputul anului

Ciclicitatea pietelor financiare implica si faptul ca orice castig colosal obtinut de actiuni are ca revers corectii catastrofale.

“Sunt convins ca sunt multi investitori care au pierdut sume de bani impresionante din cauza neretragerii la timp de pe aceste titluri. Si greu te mai intorci in locul in care ai patit-o. In plus, multe din aceste companii activeaza in domenii care ulterior au ajuns in bataia tunurilor crizei economice, in linia intai: constructii, materiale de constructii, imobiliare sau cu potential imobiliar”, sustine Paul Brendea (foto).

Asa se explica si reducerea dramatica a indicelui compozit al pietei Rasdaq, care nu a fost urmat de o crestere semnificativa.

Astfel, in ultimul an, Rasdaq-C a scazut cu aproape 14%, iar din ianuarie afiseaza o apreciere de doar 6 procente. In comparatie, indicele compozit al pietei principale a avansat cu 35 de procente de la inceputul anului.

“Rasdaq-C este un indice compozit cu foarte multe societati in componenta lui, dintre care unele au o pondere mai mare. Dar fiind multe alte societati, impactul celor cu pondere mare are toate sansele sa fie diminuat de catre celelalte. Si sunt multe care au inregistrat corectii severe, fara ca ulterior sa cunoasca revenirile spectaculoase care au avut loc incepand cu luna martie a acestui an. Mai mult decat atat, intre titlurile cu pondere ridicata in BET-C exista o buna corelare cu pietele externe, iar aceasta coeziune lipseste in sectiunea Rasdaq”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Practic, cresterea indicelui este direct proportionala cu interesul investitorilor fata de companiile pe baza caruia acesta este calculat.

“Emitentii din componenta indicelui BET-C, fiind o sursa mai bogata de stiri si atentie venita din partea canalelor de informatie, au reusit sa atraga atentia investitorilor”, afirma Nicolae Snagoveanu, broker la Tradeville.

Asadar, explicatia subperformantei indicelui RASDAQ-C este orientarea investitorilor in prima faza a ameliorarii climatului bursier international spre titlurile de pe piata principala, mentioneaza Radulescu.

“In general ca urmare a deteriorarii climatului bursier international (pe fondul intensificarii crizei financiare internationale si a declansarii crizei economice mondiale in 2008), am asistat la corectii severe (de zeci de procente), la nivelul companiilor de pe Rasdaq (prin prisma aprecierilor exagerate din perioada anterioara, dar si ca urmare a cresterii perceptiei de risc, care a determinat majoritatea investitorilor sa intre in panica si sa lichideze expunerile pe astfel de titluri”, a declarat analistul Target Capital.

Astfel, o data cu inceperea trendului actual de crestere, atentia investitorilor s-a indreptat preponderent catre companiile listate la BVB.

“Interesul pentru companiile BVB a fost mult mai ridicat din cateva motive foarte simple: aversiunea la risc mult mai mare decat in perioadele de crestere economica si sumele de bani disponibili pentru investitii mult mai mici decat in trecut”, sustine Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Din aceste doua perspective, emitentii BVB confera investitorilor in acest moment multe avantaje fata de companiile de pe piata Rasdaq.

Lichiditatea mult mai ridicata a companiilor listate la BVB a atras atentia majoritatii investitorilor care au incercat astfel sa isi asume riscuri mai scazute intr-o perioada foarte tulbure. Mai mult, banii disponibili pentru investitii au mers astfel aproape in totalitate catre cei mai lichizi emitenti ai pietei, lasand astfel piata Rasdaq fara volume de tranzactionare, a mai spus brokerul Intercapital.

“Scaderea lichiditatii pietei Rasdaq nu trebuie totusi pusa doar pe seama cresterii adversiunii la risc a investitorilor sau a micsorarii sumelor de investitii. Trebuie sa luam in considerare faptul ca o serie de companii care duceau greul tranzactiilor pe aceasta piata sunt acum emitenti ai pietei regelmentate. Un alt eveniment care a dus la scaderea lichiditatii si a carui rezolvare ar putea relansa piata Rasdaq este statutul acestei piete. In momentul in care investitorii vor sti cu certitudine care este viitorul acestei piete, probabil interesul va reveni treptat”, sustine Grigoras.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri