2 / 7

Erste AM: Subscrieri de 800 mil. lei de la inceputul anului

Erste AM avea o cota de 40% din piata si active de 1086,5 milioane lei la finalul lunii septembrie, dominand detasat topul SAI-urilor.

Activele fondurilor administrate de EAM insumeaza 1,3 miliarde lei la finele lunii octombrie 2009, reprezentand o cota de piata de peste 45%, si provin, pe de o parte, din intrarile reprezentate de subscrierile celor peste 50.000 de investitori, a declarat Dragos Neacsu (foto), CEO Erste AM, pentru Wall-Street.

In primele zece luni ale anului, mai mult de 31.500 de investitori nou intrati, alaturi de cei deja existenti, au realizat un volum al subscrierilor nete de circa 800 milioane lei.

“O a doua componenta a activelor fondurilor este formata din cresterile datorate performantei obtinute ca urmare a plasarii sumelor subscrise de investitori de catre managerii de fond ai EAM si care se apropie de 100 milioane de lei de la inceputul anului”, explica Neacsu.

In privinta structurii, majoritatea clientilor, atat numeric (96%), cat si volumic (peste 70%) sunt cei din categoria retail, cu toate segmentele sale: mass market, mass affluent si private banking.

“Alaturi de acestia, aproape o treime din activele fondurilor sunt detinute de investitorii corporate, cu o mare diversitate: fonduri de pensii, societati de asigurari, banci comerciale, alaturi de IMM-uri, ONG-uri, scoli si universitati, institutii de cult etc.”, a explicat seful diviziei de fonduri.

In prezent, principala preocupare a investitorilor nostri, in aceasta perioada, este protectia capitalului investit, cele mai cautate fonduri fiind cel monetar (BCR Monetar) si cel de obligatiuni (BCR Obligatiuni).

Neacsu a mai spus ca in ultimele luni a revenit pe vanzari nete pozitive si fondul diversificat, BCR Dinamic.

“Concurenta nu ar trebui privita exclusiv din perspectiva administrator independent versus administrator parte a unui grup bancar, in opinia mea. In actuala faza de dezvoltare a pietei fondurilor, contributia acestora din urma la aparitia si dezvoltarea dimensiunii retail este o realitate si este un mare pas inainte pentru intreaga piata financiara”, explica seful Erste AM.

In pietele cu un grad ridicat de intermediere financiara, clientul poate avea acces la numeroase produse si servicii financiare, pe langa cele clasice, inclusiv la mai multe familii de fonduri, administrate atat de asset manageri bancari, cat si independenti (asa-numita structura “open architecture”).

“Vom ajunge si noi acolo, in anii ce urmeaza, sunt sigur de asta. In prezent, pentru un investitor in fonduri, distributia prin retele bancare ii permite sa faca operatiuni in intreaga retea (accesibilitate), in conditii de rapiditate si costuri reduse cu transferurile bancare aferente, suportul unei retele de vanzari in continua perfectionare si, nu in ultimul rand, increderea in soliditatea unui grup financiar puternic”, sustine managerul.

Lunile de vara au adus o restructurare a intrarilor in fonduri, cu o crestere semnificativa a proportiei fondurilor de obligatiuni si o usoara reducere a proportiei monetarelor in vanzarile trimestrului trei.

Neacsu se asteapta ca aceasta tendinta sa se mentina si pana la finele anului in curs si la inceputul lui 2010, avand in vedere ca procesul de dezinflatie va continua si dobanzile depozitelor bancare sunt asteptate sa scada in continuare.

“In ce ne priveste, ne asteptam ca la finele anului sa putem spune ca ambele fonduri cu profil scazut de risc administrate de EAM, BCR Monetar si BCR Obligatiuni indeplinesc criteriul cantitativ al unei dimensiuni medii europene (echivalentul a 170m euro). Din punctul de vedere al totalului activelor fondurilor administrate de EAM, ne asteptam sa inchidem anul cu o valoare de circa 400 milioane de euro, de patru ori mai mare decat valoarea consemnata la finele anului 2008”, a declarat managerul.

Mai mult, el este sigur ca lunile si trimestrele care urmeaza vor aduce si structura pietei fondurilor din Romania mai aproape de structura fondurilor asa cum arata ea in regiunea Europei Centrale si de Est, unde fondurile monetare detin o pondere de sub 12%, in timp ce fondurile de obligatiuni au o cota de 45%, iar cele diversificate reprezinta circa 24% din piata.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri