3 / 7

Raiffeisen AM: Un segment important de persoane juridice

Dupa datele publicate de Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF), pentru luna septembrie, Raiffeisen Asset Management are o cota de 23% din piata si active de 632 milioane lei.

Mihail Ion (foto), presedintele RAM, spune ca in baza de clienti a fondului de numara toate categoriile, de la de la persoane fizice cu disponibilitati financiare modeste la clasa medie sau de private banking.

“De asemenea, avem un segment important de clienti persoane juridice, respectiv intreprinderi mici si mijlocii, sau investitori institutionali de tipul societatilor de asigurari, fondurilor de investitii sau fonduri de pensii”, explica el.

Investitorii din Romania, ca si cei din pietele dezvoltate, au in vedere cel putin trei criterii de selectie a unei investitii: randament, risc si lichiditate.

Raiffeisen Asset Management a adus in piata diferite fonduri, de la cele cu investitii pe pietele straine de actiuni, fonduri cu capital protejat, valutare sau singurul fond de investitii cu plasamente in instrumente purtatoare de dobanda denominata in euro. Practic, RAM este singurul administrator prezent pe toate segmentele pietei investitiilor administrate: fonduri deschise, fonduri inchise, fonduri de pensii facultative, portofolii individuale.

“Cele mai cautate fonduri au fost cele cu risc redus, lucru firesc daca tinem seama de apetitul de risc redus al romanilor, dar si de contextul economic actual care reclama prudenta. Sume foarte importante au fost investite in fondul Raiffeisen Monetar, de asemenea, volume semnificative au fost atrase de fondurile Raiffeisen Strategii Valutare si Raiffeisen Confort”, explica Ion.

Piata fondurilor de investitii in Romania este la un nivel foarte redus fata de potentialul acesteia, indiferent de reperul pe care ni-l alegem.

De exemplu, in Romania, fondurile detin sub 1% din activele financiare ale unei familii, in vreme ce in Europa de Est sau Occidentala ponderea fondurilor se situeaza intre 10-20%.

“In consecinta, plecand de la un nivel atat de redus si beneficiind de contextul mai degraba favorabil, exista un singur sens in care piata poate evolua: crestere”, sustine seful RAM.

In ce priveste atitudinea investitorilor, acestia sunt influentati de criza financiara care s-a mutat in economia reala si este resimtita de oricine, iar in acest context investitorii sunt prudenti.

“Chiar si cei care nu au avut contact cu piata de capital si nu au suferit de pe urma scaderii valorii plasamentelor, nu au un apetit la risc semnificativ in aceasta perioada, desi multi au capacitatea de a-si asuma riscuri. Au preferat sa stea departe de piata de capital chiar si in ultimele luni, cand cresterile cotatiilor au fost insemnate”, a conchis Mihail Ion.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri