2 / 5

Performerii Bursei - Companiile cu management eficient de criza

Asadar, daca am exclude din calcul sectorul bancar, per total se poate observa ca lucrurile tind sa se stabilizeze atat daca privim tendinta de restrangere a afacerilor companiilor listate, cat si marjele de profitabilitate, observa Andreea Gheorghe (foto).

“Companiile au trecut deja printr-o perioada de restructurare si si-au ajustat costurile in mod potrivit pentru situatia economica actuala, scaderea profiturilor in ultimul trimestru de raportare justificand acest lucru. Nimeni nu a mai investit in dezvoltare, majoritatea companiilor preferand o strategie de conservare a afacerilor”, a mai spus ea.

Daca in anii trecuti erau catalogate ca performante companiile ce se diferentiau printr-o dinamica pozitiva constanta, in prezent sunt considerate performante cele care s-au remarcat printr-un management eficient de criza si si-au organizat in mod corespunzator activitatea.

“Acest lucru se poate vedea printr-un management bun al riscului valutar, majoritatea companiilor avand exprimate in valuta partial sau in totalitate datoriile, veniturile, cheltuielile, etc; prin puterea de anticipare a evenimentelor si tendintelor, acest lucru fiind vizibil mai ales in bugetele de venituri si cheltuieli; mentinerea sau imbunatatirea cotei de piata ce se traduce de fapt prin capacitatea unei companii de a-si conserva businessul, si in acelasi timp a-si putea permite sa se detaseze de concurenta prin mentinerea calitatii serviciilor si produselor realizate”, sustine analistul Intercapital.

Cu atat mai mult cu cat, pe bursa putine companii s-au remarcat printr-un management eficient. Companiile au un istoric scurt in ceea ce priveste desfasurarea activitatii intr-un mediu de afaceri capitalist si cu atat mai putin experienta unui management de criza, sustine Andreea Gheorghe.

Dintre surprizele placute ale acestui sezon si putinele companii unde cresterea profitului s-a bazat pe aceeasi tendinta a afacerilor, Paul Brendea aminteste Albalact si Prospectiuni.

“Si mai sunt societati la care cresterea profitului fata de 2008, desi consistenta, are la baza scaderea cheltuielilor (deci diminuarea afacerii): VAE Apcarom si Bermas”, a mai spus el.

Dintre companiile analizate de Target Capital, la capitorul surprize pozitive se inscriu companii din sectorul energetic (Petrom, Prospectiuni, Condmag, UPET - revenire pe profit in T3), cele din sectorul avicol (Avicola Brasov) si Prebet (din sectorul constructiilor publice, unde profitul pe T3 a crescut cu peste 100% raportat la T3 2008).

“Printre alte companii care au inregistrat evolutii ale rezultatelor (care pot fi considerate bune) in T3: Iproeb, Aerostar”, a explicat Andrei Radulescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri