3 / 5

Surprize negative de la emitenti

Chiar daca analistii se asteptau la scaderi generalizate ale afacerilor si profiturilor companiilor, au existat si o serie de emitenti unde amplitudinea aprecierilor a surprins chiar si cele mai pesimiste estimari.

Astfel, Radulescu (foto) spune ca sectorul financiar - bancar a surprins neplacut, pentru ca desi marja de dobanda a inregistrat un nivel record in T3, rezultatele companiilor au fost puternic afectate de provizioanele pe care le-au constituit.

“De asemenea, ma asteptam la o evolutie mai buna in T3 pentru Albalact, Azomures, precum si la companiile din sectorul farmaceutic”, a mai spus analistul.

Si Paul Brendea mentioneaza Azomures la companiile cu diferente mari in sens negative fata de anul trecut si depreciere mai puternica fata de primul semestru, alaturi de Impact sau Zentiva.

“La acestea se adauga cazurile de societati care la jumatatea anului erau pe profit si acum au trecut pe pierdere, ca Transilvania Constructii si Turbomecanica. De asemenea, au continuat rezultatele proaste vizibile si la jumatatea anului, la societati ca Artrom, Compa, Dafora sau Socep”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Daca in anii anteriori, rezultatele financiare ale emitentilor BVB aveau influente semnificative asupra evolutiei titlurilor, in acest sezon, pietele internationale si anumite stiri interne au fost contat cel mai mult in determinarea tendintei pietei de capital.

Nu prea au contat, in continuare evolutiile straine sunt de departe principalul factor dupa care se iau investitorii romani. Si, mai nou, pragul la SIF-uri.

Astfel, Paul Brendea spune ca, in continuare, evolutiile straine sunt de departe principalul factor dupa care merg investitorii romani. Dintre stirile interne, problema pragului la SIF-uri este de departe una importanta.

Si Radulescu sustine ca piata de capital este dependenta in exclusivitate de sentimentul de pe pietele internationale.

“Cu toate acestea, exista si anuminte aspecte specifice pietei interne de capital: celebrul „prag la SIF-uri”, sau criza politica (care a determinat o crestere a perceptiei de risc). Trebuie insa mentionat faptul ca titlurile AZO s-au depreciat puternic dupa rezultate”, explica el.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri