2 / 5

Portofoliu de 300.000 de euro si dezamagirea bursei romanesti

Dupa 8 ani de pasiune pentru Bursa si aproape 2 ani de investitii masive si constante, Paunescu spune ca portofoliul sau valoreaza in jur de 300.000 de euro in prezent.

“In trecut am avut multe randamente bune pe pietele straine, dar si Bursa din Bucuresti a evoluat foarte bine pentru cei care au intrat in momentele de minim, numai ca eu nu am foarte multi bani aici”, explica Paunescu.

Strategia sa pe Romania implica investitie de portofoliu, in majoritate pe blue-chips-uri, si uneori speculatii pe anumite companii de moment.

In schimb, pe piata din Statele Unite ale Americii, investitiile sunt in special pe termen scurt. Paunescu spune ca va suplimenta investitiile, mai ales ca mare parte din banii castigati ajung tot pe bursa.

Desi in prezent este satisfacut de randamentele portofoliului sau, investitorul se declara nemultumit de evolutia pietei de capital romanesti, per ansamblu, din ultimii ani.

“Piata a avut o crestere moderata, din punct de vedere al volumelor, dar suntem inca la niveluri ridicole, comparativ cu alte piete. Eu sunt activ pe bursa din Polonia de mai mult de un an si orice comparatie este absurda, inutila, diferenta este enorma din toate punctele de vedere”, declara tanarul investitor.

Asadar, mersul pietei romanesti din ultimii ani este o mare dezamagire pentru investitorul roman, pasionat de acest mediu. El spune ca inca nu a luat decizia sa iasa definitiv de pe BVB, dar s-a orientat spre pietele externe, tocmai pentru ca nu avem stabilitate politica si economica si totul e sub semnul incertitudinii.

“Scaderea cotatiilor este o evolutie normala in orice bursa, face parte dintr-un ciclu economic, dar nicaieri in lume lichiditatea nu a scazut atat de dramatic. Si pana acum erau volume mici, dar criza le-a redus dramatic. Este o teama a investitorilor straini, de unde vin si sumele mari in bursa, pe care nu stiu cat de repede vom reusi sa le-o indepartam”, explica Paunescu.

Mai mult, el a observat de-a lungul timpului un interes foarte scazut pentru piata de capital locala, atat in cercul de prieteni, cat si in cel de business, unde perceptia oamenilor este foarte jos, desi ei cunosc zona financiara.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri