3 / 4

Vom mai vedea efectul lunii ianuarie?

Pana acum doi ani, primele zile de tranzactionare din an erau pe crestere, creandu-se mitul „efectului lunii ianuarie”, actiunile crescand din inertie, o data cu revenirea investitorilor dupa mini-vacanta de Sarbatori.

In ce priveste evolutia din primele zile ale lui 2010, estimarile brokerilor sunt impartite.

Gabriel Necula sustine ca bursa nu mai ofera evolutii tipice si crede ca in luna ianuarie este posibil sa vedem primele corectii mai serioase pe pietele de capital, inclusiv pe bursa autohtona.

„Efectul ianuarie nu cred ca mai este unul de actualitate, deoarece coordonatele pietei sunt intr-o continua modificare”, a declarat brokerul Prime.

Pe de alta parte, Nicu Grigoras sustine ca prima luna a anului ramane printre cele mai potrivite pentru investitii daca ar fi sa ne luam dupa statistici, „chiar daca in ultimii doi ani luna ianuarie nu a mai adus cresteri investitorilor, ci scaderi destul de consistente (23,72% in ianuarie 2008 si 22,34% in ianuarie 2009 pentru indicele BET)”.

Randamentul mediu al indicelui BET, calculat ca medie aritmetica a randamentelor istorice ale indicelui in lunile ianuarie ale fiecarui an de la lansare si pana in prezent este 6,32%, conform statisticilor Intercapital Invest.

Totodata, luna ianuarie impreuna cu iulie sunt cele mai profitabile luni ale anului, indicele BET crescand in aceste luni in 9 din cei 12 ani de existenta a indicelui (in 75% din lunile ianuarie si iulie randamentele au fost pozitive).

Luna IAN FEB MAR APR MAI IUN IUL AUG SEP OCT NOV DEC
randament mediu lunar BET 6,32% 1,43% -1,22 3,93% 3,21% 3,62% 2,70% -0,94% -0,65% 0,79% 2,37% 2,72%

Sursa: Intercapital Invest

„La polul opus se afla luna martie care poate fi considerata cea mai nepotrivita perioada pentru investitii”, spune Grigoras.

Statistic, in martie indicele BET are cel mai slab randament mediu lunar( -1,22% ), dar si cele mai putini ani in care a crescut in aceasta luna, in 3 din cei 12 ani de existenta indicele a consemnat aprecieri ( in 25 % din lunile martie randamentele au fost pozitive).




Sursa: Intercapital Invest

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri