2 / 4

Piata de capital va pastra aceleasi repere

Cel mai bun scenariu pentru acest an este ca economia si pietele financiare sa se aseze pe un nou palier de echilibru, de la care sa urmeze o perioada de consolidare si apoi o reluare a trendului crescator pe termen lung, crede Iulian Panait.

“Deocamdata nu exclud nici cealalta varianta, aceea ca scaderile sa reapara pentru o vreme atat in economia reala, cat si pe pietele financiare. Dupa 2010 vom sti clar pe ce varianta se va merge: aceea a revenirii in V sau pe situatia mai pesimista a unei evolutii in U sau W”, a mai spus analistul.

El spune ca in prezent suntem in situatia in care pe toate pietele financiare preturile de tranzactionare ale activelor includ asteptari foarte optimiste de revenire economica rapida si completa.

De asemenea, preturile includ si asteptari destul de mari cu privire o crestere semnificativa a inflatiei incepand chiar din perioada imediat urmatoare.

“Parerea mea este ca economia mondiala va avea in cel mai bun caz o crestere lenta si fragila in urmatoarele 3-4 trimestre. Nu cred ca vom vedea rate importante de crestere a profiturilor companiilor si sunt de parere ca mai devreme de 2012 nu avem sanse sa ne intoarcem la nivelurile de cifra de afaceri si profit net pe care aceste companii le aveau in 2007”, sustine Panait.

In aceste conditii el se asteapta ca pietele de actiuni si indicii bursieri in general sa aiba performante slabe in 2010, iar pentru doua trimestre ale anului vede chiar evolutie negativa.

“Ma astept ca mecanismul corelarii intre BVB si bursele externe sa continue sa functioneze, insa, in acelasi timp, cred ca vor exista momente bine definite in care evolutia BVB si a SIF-urilor, in special sa se decoreleze in sens pozitiv de mersul indicilor externi. Desi oricand e posibil sa ma insel, personal cred ca proiectul de lege pentru modificarea pragului la SIF-uri va trece in cele din urma si de Camera Deputatilor. Nu putem anticipa momentul, dar daca si cand acest lucru se va intampla, preturile SIF-urilor vor avea, conjunctural si temporar, o evolutie pozitiva de luat in seama”, a continuat Panait.

Nici Adrian Barbulescu nu este foarte optimist in ce priveste terminarea crizei, mai ales ca nu vede motive care sa duca la inlaturarea acestei stari, deci la conturarea unei directii clare pentru piata financiara.

“Contractia creditelor foarte probabil va continua, bancile si statul vor fi singurii jucatori ai pietei financiar-bancare. Piata de capital isi va pastra si in anul 2010 reperele dupa care s-a ghidat in anul 2009, si anume evolutia pietei internationale si evenimentele de impact de pe plan intern. Cred ca volatilitatea va fi cuvantul de ordine si in acest an”, a mai spus analistul Prime.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri