3 / 4

Cum vor arata actiunile la bursa intr-un an de echilibru?

Andreea Gheorghe sustine ca un ciclu la bursa poate fi impartit in: faza de speranta, cand companiile listate nu inregistreaza performante financiare bune, insa bursa reactioneaza puternic pozitiv pe fondul unor estimari economice favorabile, iar multiplii P/E ajung la valori ridicate; faza de crestere, cand companiile listate confirma performante din ce in ce mai bune, insa evolutia la bursa a acestora este una stabila, cea mai lunga faza; faza de optimism, cand companiile inregistreaza evolutii pozitive la bursa asemanatoare perioadei de speranta, insa o dinamica marginala la capitolul performante; faza de disperare, cand se atinge un apogeu economic, perspectivele devin negative si la bursa are loc inceputul unui trend de scadere.

„Momentan pe bursa ne situam la finalul fazei de speranta, asa cum am impartit un ciclu la bursa. Avand in vedere acest lucru, urmeaza o perioada mai slaba prin prisma potentialului de crestere a celor mai vizibile companii, acesta urmand a fi unul marginal. In mod exceptional cele cinci SIF pot marca in continuare aprecieri interesante in functie de decizia de majorare a pragului de detinere la 5%”, a declarat analistul Intercapital.

In opinia sa, este important de mentionat faptul ca, cel putin raportat la bursa locala, in ultimele luni, pe fondul imbunatatirii asteptarilor, atentia investitorilor a fost acordata cu precadere companiilor lichide, care, in conditiile mentinerii unui context pozitiv pe burse, prezinta un potential marginal de crestere.

In continuare, este posibil ca si alte companii cu lichiditate medie si potential fundamental sa intre in interesul investitorilor locali.

„Intr-un an de echilibru, actiunile la bursa vor converge catre evaluarea lor pe baza de fundamente. In acest moment indicii locali prezinta valori asemanatoare mijlocului anului 2005. La nivel de fundamente, per total companiile inregistreza venituri si profituri asemanatoare anilor 2006 si 2007”, explica Andreea Gheorghe.

Totusi, criza economica a fost una deosebit de complexa si, cu titlu de probabilitate, multe rapoarte ale unor binecunoscute institutii financiare inca trateaza riscuri importante la care natiunile sunt expuse in prezent.

„Cel putin pentru moment, contextul global ramane unul pozitiv, in ciuda ultimelor evenimente nefavorabile, cum ar fi cele legate de cazul Dubai sau al Greciei”, conchide Andreea Gheorghe.

In ce priveste performanta sectoriala, estimarile sunt greu de facut. Adrian Barbulescu crede ca sectorul financiar poate produce multe surprize, placute sau neplacute.

“Prin urmare, aprecierea unui sector se poate determina numai in conditiile de la un moment dat. Acum lucrurile sunt cat de cat linistite, dar elemente noi apar tot timpul si genereaza miscari neanticipate. Astfel putem adauga sectorul petrolier, energetic si chimic”, a mai spus Barbulescu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri