2 / 5

Incertitudinile vor continua in sfera in financiara

Radulescu sustine ca se mentin o serie de incertitudini cu privire la evolutia economiei mondiale si a pietelor financiare in perioada urmatoare.

„Piata de capital este un fenomen macroeconomic prin excelenta (bursa anticipeaza evolutia economiei reale), iar in prezent putem spune ca s-a iesit din recesiune, dar nu trebuie sa confundam acest lucru cu intrarea intr-un nou ciclu economic. Se poate afirma insa ca in prezent economia mondiala se afla in plin proces de ajustare ciclica, de tranzitie de la ciclul economic anterior (dominat de politicile macroeconomice de sustinere a cererii agregate in Statele Unite si de accentuare a fenomenului globalizarii) la un nou ciclu economic”, a explicat analistul.

Principala necunoscuta in acest moment este forma noului ciclu economic: va fi un ciclu economic sustinut de politici economice care stimuleaza cererea agregata? Va fi un ciclu economic sustinut de politici economice care stimuleaza oferta agregata? Vor reusi tarile emergente sa contrabalanseze consumul privat american ca motor de crestere a economiei mondiale?

“Deocamdata este prematur sa oferim raspunsuri concrete la aceste intrebari. Ceea ce putem afirma este faptul ca economia mondiala a inregistrat o ameliorare in ultima perioada, pe fondul resimtirii masurilor de stimulare adoptate de autoritatile monetare si bugetare de pe mapamond pe parcursul ultimelor trimestre”, explica Radulescu.

Cu toate acestea, economia mondiala va continua sa evolueze sub potential si in trimestrele urmatoare, dat fiind ca nu am asistat inca la socuri reale de productivitate (care sa impinga economia intr-un nou ciclu economic), evolutia acestui indicator in ultima perioada fiind determinata de masuri severe de reducere a fortei de munca si a salariilor, a mai spus analistul.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri