3 / 5

Factori de risc

„A spune ca anul 2010 va fi decisiv pentru conturarea unei tendinte pe termen lung in zona financiara echivaleaza cu a afirma ca majoritatea incertitudinilor mentionate mai sus se vor disipa. Inclin sa cred ca, in momentul de fata, este extrem de dificil de raspuns la o astfel de intrebare (cel putin prematur)”, a declarat Radulescu, pentru Wall-Street.

In opinia sa, se poate spune ca politicile monetare si bugetare implementate de autoritatile de pe mapamond pe parcursul ultimelor trimestre pentru a stopa declinul din sectorul privat si a indeparta panica din sectorul financiar pot fi echivalate cu transferul hot potato din sfera sistemul financiar-bancar in sfera finantelor publice.

“In acest context, as dori sa atrag atentia asupra unor factori de risc pentru evolutia pietelor de capital in perioada imediat urmatoare. Acesti factori ar putea contribui la corectii ale indicilor bursieri pe plan mondial (declin de cel putin 10% de la maximele recente)”.

Radulescu mentioneaza ca aceste corectii ar putea fi mai accentuate (nefiind exclus sa se intre in faza de bear market – declin de peste 20% de la maximele recente), dat fiind ca marja de manevra a autoritatilor monetare si bugetare de pe mapamond este foarte redusa in prezent, dupa masurile adoptate pe parcursul ultimelor trimestre (investitorii ar putea deveni preocupati cu privire la credibilitatea politicii monetare a bancilor centrale si la sustenabilitatea finantelor publice).

Totodata, nivelul indicatorilor PER se situeaza in prezent la maximele din ultimii ani, semnaland o ridicata probabilitate de corectie. In acelasi sens, bursa a crescut impulsionata de rezultatele raportate de companii in ultimele trimestre (peste estimarile analistilor), nefiind exclus sa vorbim de eventuale fenomene de manipulare a pietei de catre departamentele de trading si analiza ale marilor banci de investitii, dat fiind ca nu sunt putine cazurile in care s-a cascat o prapastie uriasa intre rezultatele raportate de companii si estimarile analistilor.

“Mai mult, iesirea din recesiune a fost determinata de masurile fara precedent implementate de autoritatile monetare si bugetare de pe mapamond, iar in prezent exista o serie de riscuri cu privire la timing-ul si metodele de iesire din astfel de politici (cred ca am putea asista la noi esecuri din partea decindentilor de politica macroeconomica, dat fiind ca politicile macroeconomice vor trebui recredibilizate)”.

Totodata, de obicei, luand in considerare crizele din trecut, cele de natura financiara au fost mai indelungate ca si durata, iar consecintele acestora au marcat economia mondiala pe parcursul mai multor ani (relansare graduala si ritm redus de crestere economica). In acelasi context, nu este exclus sa asistam la un scenariu macroeconomic sub forma unui W, a mai spus Radulescu.




Sursa: Target Capital


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri