3 / 4

Controversatul proiect ROTC

Asociatia Brokerilor din Romania este in acest moment in curs de a finaliza o platforma de tranzactionare electronica OTC – Romanian Over the Counter (ROTC). Aceasta se va putea folosi pentru tranzactionarea companiilor care au contract de registru cu Depozitarul Central si nu sunt listate, asa cum este si Fondul Proprietatea.

Fondul Proprietatea, fata in fata cu “reactiunea” privind tranzactionarea pe ROTC

In cazul in care ar fi demarate, tranzactiile s-ar realiza prin negociere directa a termenilor acestora, acest proces putand fi initiat pe baza cotatiilor informative introduse de participantii pe aceasta platforma (intermediari la bursa), in numele clientilor.

“Proiectul ROTC este unul ambitios, intens controversat si ar putea da sansa formarii unui pret de piata transparent al actiunilor FP inainte de listare. Acest sistem de tranzactionare ar facilita transferul de actiuni, ar avea ca efect cresterea usoara a numarului de tranzactii, dar nu va reprezenta un substitut pentru listarea la bursa a FP”, se mai arata in raportul Intercapital.

Listarea efectiva a fondului la bursa ar atrage in actionariat o gama mai larga de actionari si ar introduce Romania in topul pietelor emergente, dupa valoarea estimata FP urmand a fi o companie importanta listata pe o piata emergenta, explica Andreea Gheorghe.

Insa, posibilitatea tranzactionarii FP pe platforma electronica ROTC nu ar elimina din barierele ce impiedica prin statut sau aversiune fata de risc anumite fonduri sau persoane fizice sa cumpere actiuni nelistate FP.

“La fel ca si listarea la bursa, tranzactionarea pe platforma ROTC ramane incerta din punct de vedere al termenului de implementare. Semnarea contractului de administrare cu Franklin Templeton Investments si listarea la bursa a fondului ar reprezenta un eveniment foarte important, atat pentru actionarii actuali ai fondului, cat si pentru imaginea si atractivitatea pietei de capital romanesti”.

Odata cu listarea, este de asteptat ca pretul de tranzactionare al FP sa atinga valori mai apropiate de valoarea activului net pe actiune, se mai scrie in raport.

Listarea fondului ar putea duce si la urgentarea listarii altor participatii importante din portofoliul FP. Franklin Templeton, in calitate de administrator desemnat, a declarat ca va lista fondul la bursa de valori in termen de maxim un an de la semnarea contractului de administrare.

Evolutia structurii actionariatului Fondului Proprietatea



Sursa grafic: Intercapital Invest

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri