3 / 4

Brokerii inactivi la Sibiu: Lichiditatea va fi principala problema

Wall-Street a consultat si brokeri care nu sunt activi pe Bursa de la Sibiu, pentru a afla viziunea generala asupra impactului noilor contracte futures, pe indicele Dow Jones.

Astfel, Florin Ilie, director piete de capital in cadrul ING Bank Romania, spune ca acest produs diversifica sansele de investitie ale persoanelor fizice in acest segment.

“De obicei, tranzactionarea in Statele Unite implica o birocratie excesiva, iar acest instrument ar putea inlesni accesul direct pe pietele externe, reducand aceste piedici logistice”, explica Ilie.

Chiar daca BT Securities s-a retras, cel putin temporar, de pe Bursa de Marfuri din Sibiu, din cauza unui risc operational ridicat pe care l-au constatat, Rares Nilas (foto), directorul diviziei de brokeraj a Bancii Transilvania, spune ca miscarea poate fi un lucru bun pentru piata.

“Sunt sigur ca cei de la Sibiu au un plan de marketing pe care eu nu il cunosc, dar nu cred ca va avea o evolutie spectaculoasa, o lichiditate foarte importanta, in primul rand din cauza faptului ca investitorii romani au posibilitatea sa iasa pe pietele internationale, unde lichiditatea si adancimea pietei este mult mai mare”, afirma Nilas, pentru Wall-Street.

Silviu Enache, managerul KD Capital Management, a precizat ca SSIF-ul nu tranzactioneaza pe SIBEX, in concluzie, comentariile sale pot fi subiective sau insuficient argumentate, necunoscand in detaliu activitatea bursei.

“Produsele derivate trebuie marketate diferit fata de produsele clasice: actiuni si obligatiuni, riscurile caracteristice acestor instrumente fiind mult diferite. In opinia mea, acest instrument se adreseaza investitorilor avizati, cu experienta si mai ales cu un apetit ridicat la risc. Acestia in majoritate tranzactioneaza pe piete externe. In concluzie, Sibex trebuie sa ofere suficiente argumente (accesibilitate, costuri de tranzactionare, marje, lichiditate) pentru ca investitorii sa fie atrasi spre acest nou produs”, explica Enache.

El mai crede ca principalul obstacol in implementarea cu succes a acestui instrument o constituie lichiditatea. “Probabil ca atragerea unor fonduri de investitii si chiar a unor produse sintetice (pe indici) ar putea crea lichiditatea asteptata”, a conchis managerul.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri