2 / 7

“O premiera nu este o garantie a succesului”

Entuziasmul nu a cuprins chiar toata piata de capital. Exemplele unor nereusite anterioare, in Romania sau in alte tari, induc si reticenta in randul brokerilor.

“O premiera nu este o garantie a succesului. Si in industria cinematografica exista cateva mii de premiere anual, insa una singura se numeste 'Avatar'”, a declarat Nicolae Ghergus (foto), directorul general al Confident Invest, pentru Wall-Street.

El mai spune ca, in cazul in care se elimina emotiile specifice unei noi listari, publicitatea si unicitatea evenimentului, este vorba tot de un emitent, care se va tranzactiona in baza rezultatelor financiare, in primul rand, si a perspectivelor afacerii in plan secundar.

“N-as vrea sa ma refer la perspectivele de business ca sa nu deranjez iarasi conducerea BMFMS, insa din punctul de vedere al afacerii, emitentul va fi la fel de atractiv ca orice alta investitie intr-o companie listata, cu 4,14 mil. lei venituri si 1 mil. lei profit in 2008, si probabil ceva mai putin in 2009. Din pacate, pentru ambele burse romanesti, tinand cont ca si BVB si-a anuntat viitoarea listare pe piata spot proprie, conducerile acestora sunt preocupate preponderent de aspectul mediatic al listarii si de facilitarea schimbului de actiuni intre investitori, si uita fundamentul listarii la bursa, care este reprezentat de atragerea de capital pentru finantarea strategiilor de dezvoltare”, a mai declarat Ghergus.

Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, este de parere ca Sibex, ca si emitent, este bun, va atrage atentia in special a speculatorilor si va aduce astfel o lichiditate suplimentara.

“Dar asta nu inseamna neaparat ca va atrage investitori mari, de calibru”, explica Simionescu.

Investitorii activi monitorizeaza in permanenta oportunitatile de investitii care apar pe piata de capital. De aceea, orice noua oportunitate, ca si listarea SIBEX, este atent analizata inclusiv din punct de vedere al riscului asociat.

“In cazul acestui emitent consider ca riscul operational este important de analizat, dar cum orice investitie implica un risc, si aceasta oportunitate poate genera randamente semnificative in cazul in care proiectul de piata spot va avea rezultate favorabile”, a declarat Silviu Enache, manager la KD Capital Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri