3 / 7

Ce conditioneaza succesul pietei spot de la Sibex

Experientele trecute sunt si exemple care conditioneaza dezvoltarea pietei spot de la Sibex. Adrian Simionescu (foto) nu crede ca in urmatorii 2-3 ani piata spot de la Sibiu va avea un succes rasunator, motivand ca au mai fost situatii in care burse de derivate au lansat piete spot si invers si nu a functionat, pentru ca investitorii sunt obisnuiti cu specificul respectivelor entitati.

Un exemplu in acest sens este chiar lansarea derivatelor la Bursa de la Bucuresti, care sunt in continuare foarte putin tranzactionate.

“Au fost si situatii de reusita, dar numai atunci cand s-a reusit crearea unui raport de competitivitate foarte puternic si au fost aduse elemente importante de noutate”, explica managerul Vienna Investment.

Plecand de la premisa ca Sibex este a speculatorilor, Simionescu este de parere ca se poate crea o lichiditate sporita pe piata spot de la Sibiu tocmai datorita acestei categorii. Dar mai departe, in sensul crearii unei burse mature, cu adancime si lichiditate constanta, succesul este mult limitat.

“Daca Sibex reuseste sa atraga emitenti interesanti, precum Fondul Proprietatea sau companii de stat de interes general, ar avea toate sansele sa se dezvolte. Dar sa nu uitam ca nici BVB nu sta cu mainile in san, pregateste o serie de produse si se anunta o batalie foarte stransa”, a conchis el.

Din prisma investitorilor, pe langa adevaratul rol al pietei de capital - atragerea de emitenti privati, unde ambii participanti au castig reciproc, Sibex are si avantajul listarilor duble pe piata de capital poloneza, care a facut cele necesare dezvoltarii la momentul potrivit si care nu va fi curand comparata cu piata de capital din Romania, sustine Beze.

“In consecinta, investitorii saluta lansarea pietei spot din Sibiu si spera intr-o dezvoltare rapida a acesteia”, a declarat seful AIPC.

Cu siguranta, estimarile privind succesul sau esecul acestui nou proiect sunt ingreunate de numarul mare de necunoscute si factori dependenti.

“Este greu sa prevezi viitorul, concurential sau nu, al doua burse pe ale caror prezentari pe Internet nu gasesti nimic legat de viitor ci doar istoricul evenimentelor trecute, ce-i drept foarte bine pus la punct”, crede Nicolae Ghergus.

Mai mult, el spune ca vremurile prin care trec bursele romanesti sunt atat de tulburi incat cele mai mari amenintari sunt chiar ele insele.

“BMFMS, prin ambitia de a concura sub orice forma BVB, iar BVB prin incercarea de a se apara si de a produce exclusiv instrumente speculative si nu emitenti noi pentru investitori straini sau emitenti straini pentru investitorii romani”, a declarat el.

Din perspectivele enuntate de conducerea BMFMS, seful Confident Invest saluta in primul rand eforturile ce vor fi facute in perspectiva cross-listingului, chiar daca exista discutii doar cu Bursa din Varsovia, “un lucru despre care probabil BVB nici n-ar fi auzit daca n-ar fi fost evenimentul singular numit Erste Bank si al carui merit trebuie acordat in totalitate bancii austriece”.

In acest moment, investitorii activi pe Sibex, in majoritatea lor, sunt orientati cu precadere spre instrumente derivate cu riscuri mai mari decat cele care caracterizeaza piata spot.

Silviu Enache spune ca este posibil ca Sibex sa fie asociat cu piata de derivate, la fel cum BVB este asociata cu piata spot, iar proiectele pe derivate de pe BVB nu au fost spectaculoase pana acum.

“Printr-o marketare eficienta in care atragerea de intermediari noi la costuri avantajoase se pot reduce aceste neajunsuri. Concurenta BVB – Sibex ar trebui sa fie constructiva si in avantajul investitorilor, oferindu-li-se servicii mai competitive la costuri mai mici”, a declarat managerul KD.

In viziunea sa, competitia dintre BVB si Sibex va fi castigata de cei care vor da dovada de mai mult dinamism, varietate a instrumentelor de investitii, flexibilitate, transparenta, dar mai ales o politica atractiva privind costurile de tranzactionare.

Un punct de vedere optimist este cel al Andreei Gheorghe, care spune ca indeplinirea targetului de 12 companii listate pana la finalul anului 2010 poate transforma bursa de la Sibiu intr-o speranta a pietei de capital din Romania, o mica Varsovia in Romania.

“Momentan, este destul de prematur de comentat legat de acest aspect, insa materializarea acestor intentii ar fi cu adevarat de laudat si de bun augur pentru piata de capital in general, care are nevoie de astfel de initiative”, a mai spus analistul Intercapital.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri