3 / 6

Problema pietei Rasdaq Pe lista proiectelor in curs de finalizare

Clarificarea statutului pietei Rasdaq este un alt aspect de interes, cu a carui solutionare Bursa a ramas datoare.

“Au existat mai multe etape, dar in esenta bursa promoveaza ideea de a califica emitentii eligibili pentru piata reglementata in timp ce restul vor fi tranzactionati pe sistemul alternativ de tranzactionate”, explica directorul BVB.

Insa este nevoie de aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), ce are obiective comune cu BVB, de crestere a transparentei, a numarului de emitenti pe piata reglementata.

“In CNVM este o oarecare temere ca aceasta calificare ar putea fi privita ca o listare fortata. In opinia noastra, aceasta piata, pana la momentul modificarii legislatiei, era la fel de legitima si functiona dupa aceleasi principii ale pietei principale, dar cu o transprenta relativ mai redusa, care s-a imbunatit, insa, mult in ultimii ani. Nu este vorba despre o noua listare ci despre o calificare pe categorii in functie de normele legale. Noi vrem sa construim parteneriate cu emitentii, benefice acestora, nu sa se considere fortati”, a mai explicat oficialul Bursei.

De asemenea, Bursa are la CNVM spre aprobare codul ATS (codul pietei alternative), proiectele produselor structurate si market-makeri pe actiuni. Acestea necesita si introducerea short-selling-ului, un instrument asteptat in piata. Anca Dumitru a explicat ca vanzarea actiunilor imprumutate va fi posibila doar pentru o anumita lista de emitenti cu lichiditate mai mare.

In acest moment, exista un proiect al Comisiei care priveste conturile globale, imprumutul de actiuni si short-selling-ul si este asteptata forma finala a acestuia pentru a vedea ce ajustari mai trebuie facute in codul Bursei.

O alta modificare relativ minora in Codul Bursei va fi revizuirea procedurii de vanzare speciala la ordin, respectiv scurtarea duratei de derulare de la 3 zile cum este acum, la numai o zi, in scopul eficientizarii.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri