1 / 4

Cum arata noua clasificare

Considerate a fi principalul instrument de comunicare intre administratori si distribuitorii de fonduri, pe de o parte, si investitori, de cealalta parte, principiile de clasificare a fondurilor deschise de investitii (UCITS in terminologia de specialitate), asa cum sunt definite in noul standard EFAMA, grupeaza fondurile in functie de strategiile si politicile de investitii comparabile.

Dupa consultarile membrilor AAF, initiate la sfarsitul anului 2008, consiliul director al asociatiei a decis sa introduca noul standard EFAMA in prezentarea datelor despre industria fondurilor din Romania, incepand cu raportarile aferente lunii ianuarie 2010.

Astfel, pana la finele lunii ianuarie 2010, administratorii de fonduri au optat in mod voluntar asupra categoriei si tipului de fond din cadrul categoriei, pe care il considera a fi compatibil cu politica si strategia de investitii pe termen lung a fondului.

Al doilea pas, pana la finele lunii iunie 2010, este incadrarea in structura de portofoliu corespunzatoare categoriei si tipului de fond alese pentru fiecare fond in parte, concomitent cu modificarea corespunzatoare a documentelor fondurilor administrate.

Conform noului standard EFAMA, fondurile monetare se clasifica in FDI monetare de trezorerie scurta (maturitate medie a plasamentelor sub 60 de zile) si standard (indicatorul modified duration subunitar).

OPCVM de obligatiuni au obligativitatea de a avea minim 90% din activ plasate in instrumente cu venit fix si, o noutate a reglementarilor, fara actiuni in portofoliu.

Fondurile mixte sunt cele care au mix de instrumente in orice combinatie si durata de detinere, care nu se regaseste in celelalte categorii. Fondurile mixte pot fi de patru tipuri, in functie de alocarea activelor : defensive - cu expunere pe actiuni maxim 35%; echilibrate – cu expunere pe actiuni intre 35% si 65%; dinamice – cu expunere de actiuni peste 65%; flexibile – caracteristica lor este un mix de instrumente, cu pondere si durata de detinere variabile. Expunerea pe actiuni poate varia intre 0 si 100%.

Fondurile deschise de actiuni vor avea, dupa noile standarde, minim 85% din activ plasate in actiuni.

“Din momentul in care administratorul raporteaza un fond catre AAF ca fiind incadrat intr-o anumita categorie/tip, acesta va trebui sa mentina neschimbata strategia de investitii cu structura de portofoliu corespunzatoare (ca pondere minimala/maximala a instrumentelor financiare), conform categoriei/tipului de fond ales”, au explicat reprezentantii AAF.

Din motive obiective, neimputabile administratorului, este permisa iesirea din parametrii standard ai categoriei/tipului pentru o perioada de maxim 30 de zile.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri