3 / 4

Piata fondurilor in contextul europenizarii

Preluarea acestui standard de catre asociatia fondurilor locale, membra a EFAMA cu drepturi depline din anul 2009, continua demersul de europenizare a industriei fondurilor de investitii din Romania, alaturi de precedentele decizii de introducere a calculului valorii la risc si a indicatorului modified duration, actiuni concrete la indemana asociatiei profesionale, prin care se urmareste armonizarea practicii romanesti in domeniu cu cele existente la nivel european, a explicat vicepresedintele AAF si presedintele Erste Asset Management, Dragos Neacsu (foto).

Romania este prima tara din Europa Centrala si de Est care adopta voluntar aceasta clasificare, ceea ce indica un demers de dezvoltare a pietei autohtone din Romania.

“In urmatoarele luni vrem ca metodele de evaluare a instrumentelor financiare din aceasta clasificare sa fie adoptate la nivelul intregii piete financiare si CNVM, CSSPP, CSA si BNR sa aiba aceeasi clasificare”, a mai spus Neacsu.

Pe langa acest prim pas, de clasificare a fondurilor, AAF vrea ca pana la finalul lunii iunie optiunile administratorilor de fonduri de a adera la o anumita categorie sa se transforme in modificarea structurii fondurilor, iar acest lucru implica administrativ si CNVM, de la care este asteptata adoptarea formei revizuite a regulamentului 15.

Provocarea noastra ca administratori de fonduri este cresterea perioadei de investire si orientarea populatiei catre zona de economisire-investire.

“Cred ca fondurile romanesti se vor clasifica si pe alte piete. Unul din obiectivele noastre principale este sa vedem intrari de investitori institutionali straini, dincolo de cei de retail specifici pietei romanesti”, a mai spus Neacsu.

In urmatorii doi ani, AAF si-a propus ca in urmatorii doi ani sa contribuie la orientarea populatiei catre zona de economisire-investire si la armonizarea legislatiei in domeniu cu cea europeana.




Inapoi la articol

Setari Cookie-uri