3 / 4

Doar un SSIF de top 10 este reprezentat in Consiliu

Din noua conducere administrativa a BVB fac parte doar trei fosti administratori, in timp ce restul reprezinta intermediari care au generat doar 10% din rulajul total al pietei in 2009, conform NewsIn.

In schimb, diviziile de brokeraj ale grupurilor bancare sau brokeri importanti, care genereaza cele mai mari rulaje la BVB, nu au reusit sa isi plaseze membrii in noul consiliu.

De exemplu, BRD SocGen, BT Securities, Raiffeisen Capital & Investment, ING Bank, Unicredit CAIB Securities, EFG Eurobank Securities, Piraeus Bank Romania sau KBC Securities fie nu au propus, fie reprezentantii pe care i-au sustinut in consiliu nu au primit suficiente voturi din partea actionarilor.

Singurul administrator propus de o firma din top zece care a intrat in noul CA este Octavian Molnar, directorul general adjunct al IFB Finwest, companie ce a avut anul trecut o cota de piata de 5,96%, in functie de tranzactiile intermediate.

Lucian Isac, directorul general al Estinvest Focsani, a fost ales in CA, reprezentand o firma mai activa pe piata derivatelor de la Sibiu, in timp ce la BVB a generat doar 1,64% din rulajele pe 2009.

Dintre fostii administratori, in noul consiliu a mai intrat Mircea Botta, care a ocupat functia de secretar general al Bursei. El este presedintele Romcapital Group, in timp ce firma de brokeraj din cadrul grupului, Romcapital Timisoara, este printre intermediarii de talie medie de la BVB, rulajele din 2009 reprezentand doar 1,42% din totalul lichiditatii pietei.

Pe de alta parte, Broker Cluj ajunge din nou sa fie reprezentata in consiliul Bursei, prin Ciprian Zah, dupa ce anul trecut Petru Prunea, fostul presedinte al casei de brokeraj, a fost nevoit sa renunte la functia de administrator, dupa ce a primit interdictie sa mai activeze pe piata de capital. Broker Cluj a scazut anul trecut in topul brokerilor de la Bursa, din cauza neregulilor depistate de CNVM, avand la sfarsitul lui 2009 o cota de piata de 3,10%.

In noul CA a intrat, in urma alegerilor de vineri, si Andrei Siminel, actionar majoritar al firmei de brokeraj Tradeville si sustinut de intermediarul Active International, al carui actionar majoritar este NCH Investor Services Inc.

Andrei Siminel este seful operatiunilor din Romania ale companiei americane New Century Holdings (NCH), care administreaza mai multe fonduri de investitii, printre care si Broadhurst Investments. In 2008, Siminel a devenit si actionarul majoritar al firmei de brokeraj Vanguard (actuala Tradeville), dupa ce a cumparat pachetul de 95% din actiuni prin intermediul Annaliesse Investments Limited.

Active International si Tradeville au realizat impreuna 3,7% din rulajul Bursei, anul trecut.

Ceilalti trei administratori din noul consiliu sunt Ionel Uleia, presedintele Prime Transaction, intermediar care a generat in 2009 putin peste 1% din rulajele de la BVB, Cosmin Gheorghiu, directorul departamentului de tranzactionare al Delta Valori Mobiliare, o firma mica care activeaza pe BVB si care are o cota de piata de 0,48%.

De asemenea, actionarii Bursei l-au ales si pe Daniel Tepes in functia de administrator, unul dintre cei mai mari actionari ai operatorului de piata. El detine in nume propriu 1,38% din capitalul Bursei, in timp ce prin intermediul firmei de brokeraj pe care o controleaza, HTI Valori Mobiliare, mai are 2,83% din actiunile BVB.

HTI este un broker de talie mica de la Bursa, cu o cota de piata de numai 0,24% anul trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri