2 / 4

Dominatia bancilor pe o piata in schimbare

Conform unei analize Wall-Street din ultima parte a anului trecut, primii 7 jucatori din piata fondurilor mutuale, singurele banci cu divizii de investitii, detin peste 90% din cota totala, in timp ce felia ramasa se imparte intre cei 12 administratori independenti.

Pe intreg anul trecut, ponderea bancilor in zona fondurilor a fost de 93,5% din totalul activelor, conform datelor Asociatiei Administratorilor de Fonduri.

Puterea imensa a distributiei fondurilor prin sistemele bancare impiedica orice incercare de ascensiune a fondurilor independente, care au la dispozitie mai putine resurse si sprijin al unei entitati.

Dar aceasta tendinta ii poate sustine pe administratorii mai mici, in masura in care ajuta oamenii sa se familiarizeze cu conceptul de fond de investitii, ca sa poate merge apoi in cautarea performantelor, explica Rusu.

“Deocamdata nu vad o diferentiere foarte clara a categoriilor de risc in mentalul colectiv al clientului de retail, dar cand se acomodeaza cu ideea de fond de investitii incepe sa selecteze si dupa performanta”, a continuat el.

La acest capitol, fondul de obligatiuni Orizont administrat de Aviva a fost cel mai performant in 2008, pe locul 3 in 2009 si a inceput acest an tot in fruntea topului la categoria sa.

Insa in privinta cotei de piata, Rusu sustine ca au fost defavorizati de faptul ca nu au aceeasi capacitate de distributie, chiar daca Aviva are cea mai extinsa retea, actul de vanzare lipseste, pentru ca bancile isi vand in principal propriile produse.

Practic, in ultima perioada pare si mai justificat ca bancile sa isi mute clientii din depozite in fonduri, in conditiile in care piata monetara este la un nivel pe care randamentele depozitelor nu le fac sustenabile, chiar daca acest lucru inseamna mutarea banilor din banca.

Razvan Rusu nu vede schimbari semnificative in aceasta tendinta de dominare a diviziilor de asset management ale bancilor, cel putin la nivel de structura.

“Dar o cota de piata mai mica intr-o piata mai mare poate sa faca mai mult sens decat o cota mare intr-o piata mica pentru business-ul propriu zis. Cred ca dupa etapa de obisnuinta, urmeaza pasul in care investitorii vor cauta performanta. Atunci vom avea o sansa, daca vom vinde produse competitive si bune”, explica Rusu.

In ce priveste noua clasificare a fondurilor deschise conform standardelor EFAMA, directorul de investitii al Aviva spune ca este un moment pozitiv pentru industrie, care aduce mai multa transparenta si o delimitare clara a riscurilor si obiectivelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri