3 / 5

Mai bine mai tarziu decat niciodata

Dupa scaderile dramatice din 2007 – 2008, actorii pietei spuneau ca prezenta unor instrumente de genul short-selling sau conturi globale ar fi dat o alta imagine pietei si scaderilor.

Chiar daca vine cu o oarecare intarziere iar piata este constienta ca implementarea lor concreta va mai dura, principiul “mai bine mai tarziu decat niciodata” functioneaza si in acest caz.

“Probabil ca aprobarea utilizarii acestor instrumente ar fi generat mai multa lichiditate dar o implementare prematura, fara a lua in considerare toate implicatiile tehnice, ar fi putut crea blocaje majore in piata. Chiar si asa, implementarea acestor reglementari la nivelul institutiilor pietei, Depozitarul Central, Bursa de Valori Bucuresti si SSIF-uri va mai necesita timp”, explica Silviu Enache (foto).

Astfel, fara indoiala, utilitatea acestora s-ar fi dovedit deosebit de valoroasa in contextul perioadei iulie 2007 – martie 2009, atat pentru investitori, care ar fi avut posibilitatea de a obtine profit chiar si pe o piata in scadere, cat si pentru piata in ansamblul ei, care ar fi castigat foarte mult la capitolul lichiditate, crede Gabriel Aldea.

Insa, a fost parcursa o etapa importanta, iar intarzierea este mai putin importanta acum.

“Nu mai conteaza daca masura a venit mai tarziu sau mai devreme, a fost un proces indelungat, iar CNVM a dorit sa colaboreze intens cu participantii din piata. La prima vedere, proiectul pare a fi bun, nu vad impedimente majore in implementarea lui”, considera Marcel Murgoci.

Ce inseamna short-selling

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri