3 / 5

Va fi o piata atractiva pentru companii?

Presedintele BVB considera ca listarea pe sistemul CAN ar fi avantajoasa, de exemplu, pentru companiile mici, care acceseaza fonduri structurate si au nevoie de cofinantare.

"Acest sistem este conceput atat pentru actiuni si obligatiuni, dar si pentru alte tipuri de instrumente financiare care nu s-ar califica pe alta piata. Sistemul are reguli de admitere mai relaxate si credem ca va oferi sanse mai mari pentru companiile romanesti, si nu numai, de a tranzactiona pe ATS. Va trebui sa facem eforturi considerabile pentru a promova acest proiect. Nevoia de finantare a companiilor este mare, insa nu vrem sa transmitem un mesaj gresit ca aceasta piata ar putea depasi piata reglementata a Bursei de Valori”, a mai spus Farmache.

In acelasi timp, brokerii saluta aceasta initiativa, desi sunt destul de sceptici. De exemplu, Nicolae Ghergus (foto), Confident Invest, spune ca acest nou sistem este o initiativa extrem de asteptata, in special pentru emitentii listati pe alte burse. El va deschide poarta bancilor si caselor de brokeraj internationale, care vor putea sa tranzactioneze practic orice tip de instrument financiar listat pe o alta piata.

“In privinta start-up-urilor, sunt sceptic. Daca exista o nevoie in acest sens, sunt sigur ca brokerii, care au incercat in toate doemniile posibile, ar fi avut solicitari in acest sens si ar fi existat cereri de listare. Este foarte greu sa gasesti emitenti pe care sa ii poti tranzactiona in sistem OTC, ori din acest motiv e greu de crezut ca vor fi receptivi la MTF-uri, pe care vor functiona reguli de transparenta mult mai ridicate, delistarile se vor la fel ca pe piata reglementata, in general exista un alt nivel de transparenta. Pozitionarea unui emitent nou intre OTC si piata reglementata este greu de inteles in Romania, nu am ajuns inca la un asa nivel de rafinament”, a mai explicat Ghergus.

Si Silviu Enache crede ca acest CAN poate fi un sistem atractiv, ce poate simplifica accesul la tranzactionare si implicit la finantarea prin intermediul pietei de capital.

“Acum, cand finantarea prin creditare bancara este restransa, accesul la o piata transparenta poate oferi costuri de finantare atractive. Prin listare, un emitent cauta finantare, promovare si atragerea de noi investitori, toate acestea prin proceduri cat mai rapide, costuri de finantare competitive si posibilitatea de creare a unei imagini pozitive”, a explicat managerul KD.

Mai mult, el este convins ca acest proiect poate constitui un suces major pentru Bursa de Valori Bucuresti, daca se va putea realiza si pune in practica un flux transparent si acces usor la piata.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri