4 / 5

CAN o varianta pentru Fondul Proprietatea?

Oficialii Bursei au spus ca si Fondul Proprietatea ar fi eligibil pentru categoria “NewMarket” a CAN, evitand sa explice daca au purtat discutii concrete in acest sens.

Dupa ce varianta ROT-C nu a suras conducerii fondului, este acest nou sistem o alta solutie, mai ales ca listarea pare a fi tot mai aproape?

Silviu Enache (foto) este de parere ca orice solutie transparenta de tranzactionare a titlurilor Proprietatea este de folos si elimina din suspiciunile generate de tranzactiile actuale din piata “gri”.

“Interesul major pentru listare este atat al detinatorilor de titluri, al autoritatilor si, desigur, al brokerilor. Pentru actualii proprietari este evident benefic - transparenta pretului. Tranzactionarea pe o piata reglementata va genera venituri la bugetul de stat, prin taxarea impozitului pe profit”, a explicat el.

Pe de alta parte, Nicolae Ghergus nu crede ca va fi acceptata o astfel de solutie.

“FP se tranzactioneaza in sistem OTC si va intra direct pe piata reglementata, iar eu cred ca acest lucru se va petrece atunci cand valoarea de piata estimata se va pozitiona la nivelul valorii nominale. La listare (pe piata reglementata sau pe ATS) se va genera pret de referinta, ori daca acesta va fi mai mic decat nominala, ar fi neconvenabil ministerului de Finante, pentru ca urmatoarele despagubiri vor fi raportate la acesta si vor despagubi cu un numar mai mare de actiuni, daca acesta se situeaza sub valoarea nominala”, a explicat managerul Confident Invest.

In ce priveste partea de start-up-uri, pe care oficialii BVB vor miza in acest sistem, este posibil ca aceste companii mici sa aiba acelasi rol ca micii investitori, in comparatie cu cei institutionali, dand dovada de dinamism si flexibilitate.

”Totul depinde de birocratie, daca unei companii mici, care sa presupunem ca a primit un raspuns favorabil pentru accesarea unei finantari nerambursabile care necesita co-finantare, i se faciliteaza accesul la finantarea prin piata de capital dupa sase luni de la depunerea documentatiei, este clar ca pentru ea, utilizarea acestui instrument va fi tardiva si putand pierde chiar si finantarea nerambursabila, iar alte companii nu vor mai incerca sa utilizeze aceste instrumente”, a explicat Enache.

Mai mult, el sustine ca daca procedurile vor fi fluente si numarul de emitenti considerabil, investitorii vor fi atrasi de acest tip de companii, mai ales daca activeaza in domenii de nisa sau daca sunt companii care acceseaza finantari nerambursabile.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri