3 / 4

Intercapital: Corectiile au adus cotatiile la nivele sustenabile

Aprecierile agresive de cotatii pentru foarte multe companii locale in primele trei luni ale anului au creat in piata o stare de nervozitate, multi investitori asteptand un prim semnal pentru a putea trece la marcarea de profituri.

In acelasi timp, comparativ cu pietele din regiune, observam ca de la inceputul anului indicele BET consemneaza inca cea mai puternica apreciere, la mare distanta de ceilalti indici din regiune, explica analistii de la Intercapital Invest.

Astfel, BET s-a apreciat de la inceputul anului cu 23,3%, pe cand indicele WIG al bursei din Varsovia cu numai 4,7%, iar BUX al bursei din Budapesta cu 1,2%. Interesant este si faptul ca indicele SOFIX al bursei bulgare, tara a carei economii trece prin dificultati similare cu ale Romaniei, s-a depreciat in prima parte a acestui an cu 1,2%.

Intrebarea obiectiva care se pune este daca intr-adevar dinamica accelerata a cotatiilor companiilor de la BVB este justificata de realitatea economica.

“Raspunsul pare sa nu fie unul care sa sustina o astfel de asertiune, in conditiile in care estimarile recente ale reprezentantilor Fondului Monetar International arata o reducere a asteptarilor de crestere economica a tarii noastre in acest an de la 1,3$ la 0,8%. De asemenea, amanarea restructurarii bugetului de stat prin reducerea cheltuielilor bugetare, fapt consemnat chiar de presedintele tarii, vine sa argumenteze in plus impotriva unei cresteri mai rapide a companiilor locale, comparativ cu cele similare din regiune. Astfel, constatam ca recentele corectii ale pietei noastre survin in mod normal, ajustand la nivele mai sustenabile cotatiile multor companii autohtone”, se mai arata in Puls Capital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri