4 / 5

Romania, in fata unei noi crize?

Evaluarile la nivel macroenonomic facute de Fondul Monetar International arata ca Romania nu a iesit inca din perioada dificila.

Din contra, statul a gasit o solutie alternativa la majorarea cotei unice si a TVa, care pusese pe jar mediul de afaceri romanesc: reducerea drastica a cheltuielilor statului.

Astfel, cheltuielile salariale inregistrate la bugetul de stat urmeaza sa se reduca cu 25% de la 1 iunie 2010, iar cheltuielile asociate pensiilor si ajutorului de somaj se vor diminua cu 15%.

Mai mult, guvernul s-a angajat sa creasca veniturile bugetare chiar si prin majorarea taxelor si impozitelor in cazul in care masurile de reducere a cheltuielilor, stabilite in negocierile cu institutiile financiare, nu vor fi puse in aplicare pana in iunie sau nu dau rezultate

In acelasi timp, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Romania, Jeffrey Franks, a declarat ca numarul bugetarilor trebuie redus cu 250.000 in cativa ani, intrucat sistemul bugetar consuma mult mai mult decat produce.

FMI si-a revizuit prognoza de crestere economica pentru Romania de la 1,3% la 0% sau chiar la un numar negativ, de -0,5%, dar se asteapta la reluarea cresterii economiei pana la sfarsitul anului, a declarat, luni, seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Astfel, peisajul macroeconomic romanesc si perspectivele pe termen mediu nu incadreaza si imaginea unei burse pe crestere. Doar in situatia in care evolutiile externe vor conta mai mult si bursa isi va intra in rolul de anticipare a starii economice cu 6-7 luni, spun specialistii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri