3 / 6

Cum arata compania BVB

Bursa de Valori Bucuresti este componenta centrala a grupului BVB, ce mai include si Depozitarul Central, Casa de Compensare Bucuresti, Fondul de Compensare a Investitorilor si Institutul de Guvernanta Corporativa. Primele trei sunt controlate de BVB in proportie de 66,80%, 52,51%, si respectiv 56,93%.

Bursa administreaza in prezent o piata reglementata (la vedere si la termen), piata Rasdaq, si un sistem alternativ de tranzactionare.
Pe piata la vedere se tranzactioneaza actiuni emise de entitati din Romania si internationale, obligatiuni emise de entitati din Romania si internationale si unitati de fond emise de entitati din Romania, iar pe piata la termen se tranzactioneaza instrumente futures.

In sectiunea Rasdaq se pot realiza tranzactii numai cu actiuni emise de entitati din Romania.

Valoarea totala anuala a tranzactiilor cu actiuni BVB a atins un maxim de 13,80 miliarde lei in anul 2007, la un numar de 59 de emitenti. In anii 2008 si 2009, lichiditatea se injumatateste cu toate ca se listeaza 10 emitenti noi.
“Explicatia consta in scaderile mari inregistrate in anul 2008 pe fondul crizei financiare internationale incepute in vara anului 2007”, se arata in prospectul de emisiune elaborat de Intercapital Invest, casa de brokeraj care intermediaza listarea BVB.

In prezent, la BVB sunt autorizati sa tranzactioneze 69 de intermediari pe piata la vedere si 23 de intermediari pe piata la termen.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri