3 / 5

Noi minime pe bursa?

Evolutia negativa a burselor internationale si masurile de austeritate anuntate de catre Guvern, impreuna cu reactia populatiei la aceste informatii, au impins indicele compozit al Bursei de Valori Bucuresti, BET-C, cu 14,04% mai jos in luna mai.

Indicele BET-FI, care urmareste evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a pierdut 31,49% in perioada analizata, in timp ce indicele BET, al celor mai lichide 10 actiuni de la BVB, a scazut cu 13,84%.

Legat de posibilitatea atingerii de noi minime (daca ne referim la valorile minime din acest an), Gabriel Aldea (foto) crede ca pot fi sparte in jos, trendul descendent al pietelor parand sa nu se fi incheiat.

„Decisive in acest sens vor fi pe de o parte evolutiile pietelor externe in urmatoarele 2-4 saptamani, iar pe de alta parte modul cum guvernul va gestiona situatia actuala sub aspect social si politic”, a explicat Aldea.

De asemenea, si urmatoarele saptamani vor fi decisive pentru piata noastra, dar si pentru bursele externe. „Perioada de raportari financiare aferenta primului semestru al anului poate reprezenta un punct de plecare pentru o revenirea pietelor, anuntarea unor rezultate financiare bune pentru Statele Unite si Asia putand readuce in piata optimismul investitorilor. Masura in care piata noastra se va cupla la aceste reveniri va depinde insa si de modul in care guvernantii vor reusi sa gestioneze situatia social politica actuala”, a mai spus brokerul Intercapital.
Pe de alta parte, Gabriel Necula afirma ca situatia actuala creeaza si asteptari apocaliptice. “Personal nu cred in ele deoarece vreau sa vad si partea pozitiva a evolutiei economiei din Romania. Conteaza foarte mult si ce se intampla la nivelul Guvernului si masurile pe care acesta le va lua. O deterioare fara precedent a economiei, chiar intr-o conjunctura neutra a zonei europene, cred ca va duce la noi minime si pe piata locala”, a explicat acesta.

La nivel global volatilitatea este asteptata in continuare destul de accentuata in urmatoarele luni.

“Nesustenabilitatea datoriilor statelor se va agrava in continuare si va fi in contradictie cu trendul pozitiv al rezultatelor companiilor. In Romania va fi o situatie mixta intre contextul intern si cel extern, cu aceeasi volatilitate asteptata. Punctual vom avea influente majore in cazul modificarii impozitului sau a pragului de detinere la SIF-uri. Ca si conluzie cred ca vor fi din nou preturi foarte atragatoare pentru a investi in urmatoarele cateva luni”, a mai spus Necula.

Silviu Enache este mai optimist, explicand ca daca lucrurile evolueaza in directia aplicarii consecvente a masurilor anticriza, minimele inregistrate in 2008 nu au cum sa mai fie atinse, excluzand scenariul aparitiei unor evenimente negative exceptionale.

“Este o perioada de incertitudine, suntem intr-un punct de inflexiune care depinde mult de politica fiscala ce va fi aplicata. Pachetul de masuri anticriza si modul de aplicare al acestora pot determina o prelungire a crizei sau o redresare etapizata. Activitatea de pe pietele financiare este o oglinda a economiei reale, de aceea cred ca, desi se vad deja semnele pozitive comparativ cu anul 2009 (spre exemplu cresterea valorii zilnice de tranzactionare), totusi participantii la piata raman in continuare circumspecti”, a mai apus Enache.

Incertitudinile vor continua si pe plan intern, economia romaneasca si bursa fiind dependente de fluxurile straine de capital.

„Desi guvernul intentioneaza sa adopte o serie de masuri de ajustare bugetara ramane de vazut rezultatul acestora. Mai mult, pe termen mediu este previzibil sa asistam la o majorare de impozite, ceea ce nu poate fi privit cu ochi buni de catre investitorii straini. Totodata, trebuie mentionat faptul ca majoritatea sectoarelor din economie functioneaza la un nivel mult sub capacitatea instalata. In acelasi context, Zona Euro, principala destinatie de export, este afectata de criza finantelor publice. Cu alte cuvinte, este destul de greu de crezut ca vom mai atrage prea curand investitii straine”, explica Radulescu.

Astfel, este ridicata probabilitatea unor noi scaderi ale preturilor activelor (inclusiv pe piata de capital). De fapt piata interna de capital a intrat intr-un nou bear market, in opinia sa.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri