2 / 13

Primii pasi spre un templu al capitalismului

Dintre persoanele din Bursa implicate de la infiintare si active in institutie pana in prezent, Stere Farmache, conducatorul institutiei de 15 ani, si Adriana Tanasoiu, directorul de acum al Depozitarului Central, isi amintesc primii pasi ai pietei de capital moderne.

Desi iesiti intre timp din piata de capital, Costin Donoaica si Petru Prunea, doua persoane cheie pentru infiintarea BVB, au retrait clipele de acum 15 ani, cand entuziasmul unui nou inceput punea bazele unor eforturi conjugate.

Dinspre mediul privat, lui Adrian Simionescu, primul broker autorizat in Romania si manager al Vienna Investment Trust, ii revine in minte entuziasmul tinerilor de atunci care deschideau o noua cale in economia romaneasca. Si Valentin Ionescu a fost parte din prima liga de brokeri autorizati si, desi evolutia sa este legata de mai multe institutii internationale, el evoca si acum emotiile si entuziasmul acelor vremuri.

Ideea infiintarii unei piete de capital in Romania a pornit inca din 1992, cand incepuse sa se dezbata necesitatea unei Burse, ca urmare a conditiilor impuse de memorandumul cu Fondul Monetar International (acordul solicita infiintarea unei burse ca institutie de baza a economiei).

Stere Farmache isi aminteste ca in 1990 lucra in Ministerul de Finante, condus atunci de Theodor Stolojan, care a propus infiintarea unei burse. Subiectul incepuse sa fie tot mai dezbatut in presa, iar ministerul trebuie sa sprijine initiativa.

“In 1991-1992 am fost plecat in Franta, unde am si luat contact cu institutiile pietei de capital. Cand m-am intors, ideea era deja sustinuta si s-a creat in minister un embrion al CNVM – Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare (ANTV), unde eu eram director”, povesteste Farmache.

Proiectul de lege pentru infiintarea bursei a durat din 1992 pana in 1994, fiind sustinut de Ministerul de Finante si de ANTV. Acesta prevedea initial ca Bursa sa fie societate comerciala (statut dobandit ulterior, in 1995), dar ideea a fost respinsa de Parlament.

“Imi amintesc ca la acel moment a fost o dezbatere aprinsa in comisiile de specialitate ale Parlamentului, majoritatea crezand ca daca este societate comerciala va putea face orice, lucru gresit de altfel. Asadar, un jurist consilier al comisiei de buget-finante, care nu stia prea multe despre bursa, a schimbat proiectul de lege inspirandu-se profund din legea Madgearu din 1929. Astfel, BVB a fost infiintata ca o institutie de interes public prin Legea 5/1994 si abia in 2005 am putut sa transformam bursa intr-o societate comerciala”, afirma Farmache.

Legea Madgearu (1929) a reprezentat unificarea legislativa a regimului burselor din Romania. Bursa era definita ca “institutie publica creata cu scopul de a reuni comercianti sau negustori, industriasi sau producatori, armatori si asiguratori in vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, inchirierii vapoarelor si acoperirii riscurilor de orice fel".

Privind dinspre mediul privat, Adrian Simionescu isi aminteste de 3 nuclee importante formate din mai multe zone: Ministerul de Finante, Banca Nationala a Romaniei si mediul privat.

La Banca Nationala s-a infiintat un Centru de proiectare si implementare a pietelor de capital din Romania, unde au fost alocati o parte din angajatii din BNR (nucleul viitoarei Burse). La Ministerul Finantelor era Agentia Nationala pentru Titluri de Valoare (viitorul CNVM). De asemenea, Simionescu isi aminteste ca din sfera privata, prima initiativa pentru infiintarea bursei, a venit de la George Constantin Paunescu, prin Institutul Roman de Investitii.

Pana in 1994 existau si cateva acte normative, isi aminteste primul broker autorizat la bursa: Hotararea de Guvern 780, care reglementa societatile de brokeraj si societatile de administrare de investitii, apoi ordonanta 24 care actualiza aceste prevederi si, in final, Legea 52/1994 – actul de nastere al Bursei si pietei de capital.

In tot acest timp, membrii departamentelor de la bursa si Ministerul Finantelor au parcurs mai multe etape si stagii de pregatire in strainatate, in tari cu piete de capital dezvoltate.

Sursa foto: Arhiva BVB

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri