2 / 4

Metal moale, valuta forte – a inceput remonetarizarea aurului

Aurul este valuta aleasa de piata libera pe parcursul ultimelor milenii, fiind dintotdeauna intotdeauna un indicator al soliditatii sistemelor financiare, al sistemelor monetare si al inflatiei.

Aurul este un reper excelent pentru calitatea monedei. Nu este expus la niciun risc de lichiditate si este acceptat si tranzactionat in intreaga lume, in mod permanent si are avantajul de a nu fi expus nici la riscul de credit, fiindca nu isi va pierde niciodata intreaga valoare.

„Practic, toate valutele de hartie se depreciaza clar fata de aur, pe termen lung. Nu credem ca problemele cu care ne confruntam pot fi rezolvate in doar cateva zile,“ a explicat Stöferle.

Aurul si metalele pretioase reprezinta singura categorie de active care isi pastreaza valoarea atat in contexte inflationiste, cat si deflationiste, in mod sustenabil, acest lucru fiind un factor important in sustinerea cresterii pretului aurului.

Analistii Erste cred ca o extindere rapida a capacitatilor de productie este foarte putin probabila.

“Cresterea productiei, a costurilor cu energia si salariile sunt o parte din factorii care au compensat din plin cresterile pretului aurului. In plus, rezervele care pot fi exploatate cu usurinta sunt in mare parte epuizate, ceea ce inseamna ca metalul trebuie extras de la adancimi mai mari, productia devenind astfel tot mai costisitore. De aceea, scenariul nostru privind pretul maxim al aurului ramane intact”, se mai arata in raport.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri