3 / 4

Decuplarea de dolar

In anul 2010, pretul aurului nu a mai depins de evolutia dolarului. Tendintele recente arata ca un dolar mai puternic nu inseamna neaparat un pret mai slab al aurului.

Aurul si-a mentinut pretul ridicat in pofida redresarii dolarului si a atins un nou nivel, cel mai ridicat de pana acum. Un lucru remarcabil, dat fiind caracterul sau slab sezonier, care ar putea fi si un argument in favoarea unei noi faze a pietei in crestere.

“Pietele in crestere pentru aur sunt caracterizate de doua sentimente omenesti extrem de puternice: teama si lacomia. Este foarte probabil ca o combinatie a acestor doi factori sa determine aurul sa urmeze o curba parabolica in etapa finala a acestei evolutii”, informeaza raportul de analiza.

Prin urmare, analistii Erste se asteapta ca aurul sa atinga pretul tinta de 2.300 dolari pe termen lung, la sfarsitul ciclului.

Multi jucatori de pe piata au dificultati in a face diferenta intre o piata in crestere si o situatie speculativa.

Daca analizam mai multe exemple din trecut, observam clar ca in prezent nu este o situatie speculativa in ceea ce priveste aurul. Valoarea aurului detinut de SUA se ridica in prezent la aproximativ 1,85% din PIB SUA. In 1940, aceasta era de peste 20%, iar in 1980 era de aproape 7%.

O comparatie dintre aur si istoricul masei monetare sugereaza, de asemenea, ca nivelul actual al pretului este atractiv. Daca 45% din masa monetararestransa (M1) ar fi acoperita cu aur – asa cum s-a intamplat in 1980 – pretul aurului ar trebui sa creasca la aproximativ 10.000 dolari.

Pentru a acoperi masa monetara extinsa (M2), pretul aurului ar trebui sa urce chiar la 30.000 dolari. Profilul oportunitati/risc pentru investitiile in aur este in continuare excelent. Pe baza ipotezei tehnice fundamentale conform careia „rezistenta se transforma in sprijin”, pragul de 1.000 dolari pare sa ofere un sprijin solid. Analistii nu cred ca pretul aurului va scadea sub acest nivel in anul urmator.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri