1 / 4

Entuziasm in piata locala: "Cea mai buna stire despre FP"

Mult-asteptata Ordonanta 81, ce clarifica si inlatura ultimele piedici spre o listare rapida a Fondului Proprietatea, este considerata de specialistii consultati de Wall-Street cea mai importanta stire despre FP din ultima perioada.

“Ordonanta este cea mai importanta stire din ultimul an in aceasta zona, foarte aproape ca importanta de cea a castigarii mandatului de administrator de Franklin Templeton. Cred ca este inceputul propriu-zis a altceva. Faptul ca ordonanta a trecut de Camera Deputatilor inainte de vacanta parlamentara inseamna ca exista si vointa politica in aceasta directie”, a declarat Adi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest.

In opinia sa, daca va fi urmat scenariul listarii tehnice, fara IPO, termenul de final de an este realist, in cazul convocarii Adunarii Generale a Actionarilor pana cel tarziu in septembrie.

Dupa aprobarea de Camera Deputatilor, urmeaza ca legea sa mearga la presedintie pentru promulgare, ulterior ramanand sa fie publicata in Monitorul Oficial.

“Estimam ca publicarea se va petrece in a doua jumatate a lunii iulie. Imediat dupa intrarea in vigoare a legii, va fi convocata adunarea generala a actionarilor (sfarsitul lunii august sau inceputul lunii septembrie) care va avea pe ordinea de zi teme ca modificarea actului constitutiv pentru preluarea administrarii Fondului Proprietatea de catre Franklin Templeton, stabilirea marimii dividendelor aferente anilor 2008 si 2009, precum si listarea Fondului in acest an la Bursa de Valori Bucuresti”, a declarat Ionut Popescu, director general al FP, intr-un comunicat de presa.

Si Corin Trandafir, avocatul familiilor Auschnitt si Malaxa, cei mai mari actionari minoritari ai Fondului, membru in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea si partener Rubin Meyer Doru&Trandafir, crede ca aceasta este cea mai buna stire din ultimii ani in legatura cu Fondul Proprietatea.

“Acum, nu a mai ramas niciun obstacol in calea listarii, astfel incat cred ca aceasta este posibila pana la finalul acestui an”, a declarat Trandafir.

Insa, din exterior, lucrurile nu se vad in aceeasi nota optimista. Ovidiu Fer, analist la compania ceha Wood, crede ca listarea pana la sfarsitul anului este posibila, dar nu probabila, fiind sanse mai mari sa se intample la inceput de 2011.

“Va incepe o discutie foarte ampla acum legat de cum e mai bine sa se faca listarea. Atentie mare, din cate stiu, in faza initiala listrea TREBUIA sa se faca cu IPO, iar acum se POATE face doar prin float. Eu cred ca varianta de listare prin IPO ar putea fi mentinuta. “Mingea” va fi la Templeton, care, din cate stiu, declarau ca intentioneaza cu IPO. O oferta pe 2 piete (BVB si Londra/NY), asa cum era intentionat, are avantajul ca atrage bani pentru stat (in idea ca se vinde un anumit procent). De asemenea, cred ca Fondul merita o asemenea listare in adevaratul sens”, crede Ovidiu Fer.

Insa, el considera ca listarea FP este foarte benefica pentru piata romaneasca, putand redeschide discutii privind un upgrade al Romaniei in MSCi, de la statutul de piata de frontierea la cel de piata emergenta. “Si mai important, cred ca un imbold ar veni de la Templeton care ar putea impinge din interior companiile din portofoliu catre listare”, a mai spus Fer.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri