3 / 4

Ce inseamna aceasta ordonanta

“In primul rand, transferul pachetelor participatiilor transmise Fondului a capatat putere de lege prin aceasta ordonanta. Pentru mine, ca reprezentant al unor actionari, este foarte important ca a disparut riscul unei eventuale nationalizari”, a explicat Corin Trandafir (foto).

Aprobarea ordonantei de Guvern de catre Parlament permite anularea actiunile neplatite de Ministerul de Finante, ceea ce creeaza premisele distribuirii dividendelor pe 2008 si 2009.

“Amendamentul referitor la anularea actiunilor neplatit ale statului este foarte important, el creeaza premisele distribuirii dividendelor pentru anii 2008 si 2009. Legea prevede minim 50%, caz in care vorbim de un dividend de minim 0,4% lei/actiune”, a mai spus avocatul familiilor Auschnitt si Malaxa.

Totodata, ordonanta va elimina si obligatia pe care o are actionarul majoritar al Fondului Proprietatea, Ministerul de Finante, de a derula o oferta publica pentru listare. “Un IPO ar fi prelungit procesul, pe langa faptul ca nici conditiile actuale de piata nu sunt prielnice”, a explicat Tradafir.

O alta prevedere a Ordonantei 81 vizeaza amendamentele actului constitutiv al Fondului, care trebuie in prezent aprobate si de Guvern, lucru care a ingreunat de cele mai multe ori activitatea si deciziile FP. Astfel, in urma aprobarii Ordonantei 81, hotararile AGA vor fi suficiente pentru modificarile actului constitutiv.

In acelasi timp, Ordonanta 81 confirma indirect ca Franklin Templeton este administartorul Fondului, iar aprobarea de AGA este doar o formalitate, considera Lupsan.

Aprobarea ordonantei va avea o influenta pozitiva si asupra pretului actiunilor FP. Adi Lupsan se asteapta ca pretul sa urce peste 0,4 lei/actiune.

Actorii din piata bursiera asteapta revolutia: Listarea Fondului Proprietatea


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri