1 / 5

Alba-neagra cu statutul de valori mobiliare

Conform protocolului de la Kyoto, Romania trebuie sa reduca emisiile de gaze cu efect de sera cu 8%. Scopul alocarii certificatelor de emisii de gaze prin acest tratat a fost sa le dea posibilitatea producatorilor, practic a poluatorilor, sa valorifice certificatele si banii, sa ii investeasca in tehnologii de reducere a emisiilor de noxe pentru care primesc un alt tip certificat, pentru a stimula reducerea poluarii si cresterea ponderii de energie verde.

In luna aprilie 2009, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania, pe fondul hotararii Bursei din Sibiu de a constitui si administra un sistem alternativ de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Insa, in luna martie a acestui an, Curtea de Apel Bucuresti a hotarat suspendarea avizului CNVM privind clasificarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera drept valori mobiliare. Acestea nu vor mai putea fi tranzactionate pe piata de capital. Suspendarea a venit dupa ce KDF Energy, trader de certificate de emisii CO2, a contestat in instanta si a cerut stabilirea modalitatii de taxare a tranzactiilor cu aceste titluri, considerate marfuri de ministerele Finantelor si cel al Economiei.

Radu Toia (foto), directorul CNVM, a declarat ca pana la acest moment Comisia nu a primit nicio instiintare de la Curtea de Apel, nicio motivatie a suspendarii, astfel incat situatie este blocata, neputand fi facut recurs.

Intre timp, tranzactiile cu aceste certificate s-au intors in piata gri, exceptand cazurile in care sunt realizate schimburi de traderii autorizati pe piete internationale de mediu.

Fiecare poluator isi deruleaza tranzactiile dupa posibilitati si relatii, statul pierde TVA din fraudele tot mai frecvente si statutul certificatelor se imparte intre valori mobiliare, cum a avizat CNVM, marfuri (dupa tranzactiile derulate la BRM) sau prestari de servicii, cum sustine Ministerul Finantelor.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri