4 / 5

Cum isi vand poluatorii certificatele?

Un reprezentant al Centralei Nucleare de la Cernavoda a explicat ca in prezent au un exces foarte mare de certificate, inca nu au vandut, dar sunt interesati. Prin urmare, sunt abonati la newslettere ale unor firme din strainatate, de unde primesc valoarea, preturile, statistici saptamanale si tendinte de informare pentru a se mentine la zi cu noutatile. Insa o piata reglementata in Romania ar ajuta foarte mult si ar fi binevenita.

De asemenea, oficialii Complexului Energetic de la Rovinari au explicat ca deruleaza tranzactii cu o casa de brokeraj, fiind multumiti de serviciile prestate.

Pe de alta parte, un reprezentant al combinatului Oltchim a explicat ca de 2 ani, firma are surplus de certificate, fiindca nu au functionat la capacitate maxima. Pentru a putea vinde certificatele au anuntat intentia, primind peste 20 de oferte de la firme locale si straine. In final, au incheiat un contract – cadru cu o firma europeana, comercializand certificatele pe piata spot pe Bluenext si Climex.

“Eu le spun cate certificate am si la ce pret vreau sa le vand, iar ei imi gasesc. Sunt multumit de servicii si nu am nici comision de tranzactionare”, a explicat oficialul Oltchim.

In general, tranzactiile facute pe piata gri au ca pret de referinta cotatia de pe Blunext, bursa de mediu dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots.. Pretul ultimei tranzactii de ieri pe Bluenext a fost de 15,12 euro/certificat.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri