2 / 5

Valoare mobiliara, instrument financiar sau prestare servicii?

Anca Dumitru (foto) crede ca ar trebui gasita o solutie care sa aduca avantaje superioare participantilor la piata.

“O varianta ar fi clarificarea de catre CNVM ca instrument financiar si nu ca valoare mobiliara, care are caracteristici mai limitate”, a declarat directorul BVB, intr-un semniar pe tema certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera organizat de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.

O valoare mobiliara nu poate fi tranzactionata decat pe o piata reglementata, exclude practic alte posibilitati de tranzactionare. Insa, o clasificare ca instrument financiar ar aduce bursa ca o completare a pietei actuale, putand fi tranzactionare oriunde.

Bogdan Chetreanu, comisar CNVM, spune ca vor discuta aceasta posibilitate cu toti participantii, insa si-a exprimat dezacordul, motivand ca o piata reglementata este mult mai bine autorizata si supravegheata si are ca participanti doar intermediarii supravegheati.

Septimiu Stoica, presedintele Bursei Romane de Marfuri, vorbea despre un paradox – in timp ce se discuta despre crearea unei piete reglementate pentru aceste certificate, Bursa Romana de Marfuri a facut in aprilie tranzactii cu 5% din volumele de certificate din Romania, avand rulaje mai mare decat la Bluenext, intr-o zi.

“Operatorii au prins gustul acestor tranzactii, am avut si swap-uri, nu doar vanzare-cumparare. Lucrurile evolueaza, insa lichiditatea ramane problema esentiala a pietei”, a mai spus Stoica.

El a mai spus ca pozitia Bursei Romane de Marfuri este de gasi posibilitatea de a tranzactiona in paralel, si pe BRM si pe piata reglementata. “Nu avem nimic impotriva sa se tranzactioneze pe burse, dar sa ne lasati si pe noi sa respiram”, a mai spus Stoica.

In 2009, dupa ce Comisia a calificat certificatele drept valori mobiliare, Sibex a decis sa organizeze o piata pentru tranzactionarea lor.

“Studiind ce se intampla in UE, am sesizat solutia de a lansa instrumente financiare derivate pe acest active support, cu decontare zilnica, dupa modelul bursei de energie din Londra”, a explicat Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex.

Principalele probeleme intaminate au fost cu regimul TVA pentru aceste instrumente. Contractul futures nu e purtator de TVA, insa activul suport este, asadar trebuie facuta o facturare intre vanzator si cumparator si procesul este greoi.

“Conditia necesara pentru ca aceasta piata sa fie transparenta este sa dispara aceasta problema – clarificarea lor ca instrumente financiare ar fi o solutie”, a mai spus Cipariu.

Pe de alta parte, un reprezentant al Ministerului Finantelor a explicat ca certificatele sunt purtatoare de TVA pentru ca, in Codul Fiscal, sunt considerate prestari de servicii taxabile, fiind vorba de cedarea dreptului de a polua.

Intrebat ce s-ar intampla daca o persoana fizica ar cumpara astfel de certificate, oficialul Ministerului a explicat ca se impune o analiza daca persoana respective desfasoara o activitate economica, caz in care se va impozita.

“Regimul fiscal din Romania pune bariere in ceea ce priveste aceste discutii”, a conchis Radu Toia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri