3 / 5

Solutia - Directiva Europeana

Studiul de impact realizat in vederea adoptarii proiectului de regulament al Comisiei Europene privind licitatiile certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera prevede ca platforma comuna a licitatiilor (piata primara) ar trebui sa fie o piata reglementata in sensul MiFID.

“Daca piata primara primara va fi din 2012 legata de bursa, si piata secundara ar trebui sa fie tot acolo”, a declarat Radu Toia.

Avand in vedere cazurile de tranzactionare frauduloasa identificate pe pietele secundare spot pentru EUA, Comisia Europeana exploreaza doua optiuni: sa reglementeze EUA ca instrumente financiare si sa reglementeze prin completarea MiFID tranzactiile cu EUA ca valori mobiliare si nu doar instrumente financiare derivate sau sa reglementeze printr-un regim special pietele spot pentru EUA.

Oricare ar fi rezultatul, CE doreste acordarea de responsabilitati autoritatilor de reglementare financiara cu privire la toata piata de certificate de emisii de gaze cu efect de sera in toate statele membre. Comisia a consultat statele membre, iar dintre cele care au raspuns pana acum, Germania, Franta, Marea Britanie, Polonia, Austria si Romania si-au exprimat acordul, in timp ce doar Luxemburg si Olanda au fost sceptici, motivand ca nu au cunostinte si expertiza.

Practic, mult-asteptata directiva europeana in acest sens ar rezolva problema reglementarii certificatelor in Romania: clasificarea lor ca instrumente financiare ar scoate TVA-ul aplicat si ar rezolva problema avizului suspendat de tribunal, inlocuindu-l.

“Aceasta directiva a venit la propunerea mai multor state membre. In prezent sunt tari care deja le-au catalogat ca instrumente financiare, altele care le-au asimilat in acest sens si altele care doresc sa le asimileze. Prin aceasta, s-ar elimina orice posibilitate de fraudare si s-ar crea un cadru reglementat de tranzactionare”, explica Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment Trust, singura societate de intermediere din Romania membra pe cea mai mare bursa de mediu din lume – Bluenext.

In opinia sa, calificarea ca instrumente financiare ar fi mai bine venita decat cea ca valori mobiliare, dand o arie mai larga de activitate, insa nu trebuie neglijata nici incercarea CNVM de a le clasifica drept valori mobiliare.

Crearea unei piete reglementate pentru certificatele de CO2 in Romania are potential de succes, chiar daca poluatorii utilizeaza acum pietele de acest gen externe, prin intermediarii autorizati.

“S-ar simti mult mai bine pe o piata din tara lor, mai ales ca acum sunt destul complicatii in procesul de tranzactionare. Am sustinut acest lucru de la inceput si chiar mi-am exprimat interesul de a fi market-maker, avand deja experienta pe aceste piete. Faptul ca se fac tranzactii pe piata gri, de exemplu, inseamna ca lucrurile se misca, insa este nevoie de o piata reglementata”, a mai spus Simionescu.

In ce priveste practica europeana in materie, unele state membre considera ca certificatele de CO2 sunt asemenea instrumentelor financiare, tranzactionarea acestora fiind supravegheata de autoritatile financiare. In 12 state membre (Cehia, Cipru, Danemarca, Estonia, Finalnda, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia si Spania) certificatele sunt considerate active intangibile sau financiare. In toate statele membre derivatele pe certificate de emisii de gaze cu efect de sera sunt calificate ca instrumente financiare.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri