4 / 5

Certificate index versus certificate turbo

Certificatele turbo ofera posibilitatea de a beneficia de fluctuatile pietei in ambele directii.

Certificatele turbo Long vizeaza cresterea preturilor, pe cand certificatele turbo Short vizeaza scaderea lor. Fiecare miscare in pretul instrumentului de baza poate duce la castiguri mari si disproportionate datorita efectului de levier.

Conform informatiilor de pe platforma de investitii a BCR, atat timp cat potentialul de castig nelimitat este partea pozitiva a acestui certificat, riscul de a pierde tot capitalul investit odata cu atingerea barierei, este partea negativa. In cazul certificatelor turbo long, bariera este stabilita sub pretul actual al instrumentului, pe cand certificatele turbo short au bariera setata deasupra pretului actual al instrumentului de baza. Exista certificate turbo cu si fara data de expirare.

Certificatele turbo au efectul de levier incorporat. Fluctuatile pretului instrumentului de baza sunt relativ independente de volatilitate. Daca pretul instrumentului creste, pretul certificatelor turbo long/short creste/scade disproportionat in raport cu nivelul instrumentului in functie de efectul de levier .

Efectul de levier rezulta din pretul de cumparare mic al certificatelor comparativ cu investitia directa in instrument. Cu cat este mai mic pretul de cumparare al certificatului Turbo, cu atat este mai mare efectul de levier.

Efectul de levier urmareste urmatoarea formula: Certificatele turbo au un pret tinta (strike) si o bariera. Valoarea intrinseca a certificatului Turbo este diferenta dintre pretul actiunii si pretul tinta (pentru certificatele Turbo Long) ori diferenta dintre pretul tinta si pretul actiunii (pentru certificatele Turbo Short).

Cu un certificat index, investitorul beneficiaza direct de evolutia instrumentului ce sta la baza produsului. Permit diversificarea riscului pentru ca nu se investeste intr-un instrument financiar ci intr-un index, cum ar fi ATX.

Pierderile unui grup de actiuni pot fi atenuate de castigurile altui grup din index, astfel ca riscul total e mai scazut daca detineti un certificat index decat o actiune specifica. Certificatele index pot fi emise pe indici de performata dar si pe indici de pret, se mai arata pe site-ul dezvoltat de BCR.

Certificatele index sunt emise la o anumita rata de schimb in raport cu valoarea instrumentului care sta la baza, de cele mai multe ori sunt tranzactionate 1:100 sau 1:10 cu indexul. Aceasta inseamna ca daca ATX este la 3700 puncte, un certificat index cu o rata de schimb 1:100 cu ATX va costa 37 euro. In plus certificatele index reprezinta o forma eficienta de a investi deoarece ele nu prezinta nici un fel de taxa de management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri