2 / 4

Evaluarea Fondului

Evaluand pe baza de multipli toate companiile din portofoliul Fondului Proprietatea (FP), valoarea reala a unei actiuni FP estimata de Intercapital este de 0,8731 lei/actiune.

Fiecare companie din portofoliu a fost analizata pe baza de multipli P/S si P/B folosind ultimele raportari financiare disponibile, acestea fiind ajustate prin factori de ajustare estimati pe baza evolutiei pe sector a indicatorilor financiari folositi in calcule din momentul raportarilor disponibile si pana in prezent.

Multiplii P/S si P/B au fost estimati pe baza mediilor inregistrate de companii similare listate pe burse din Europa de Est. Companiile Petrom, Transgaz si Transelectrica au fost evaluate pe baza de consensus din piata, Petrom reprezentand si cea mai mare participatie ca valoare a fondului.

Pe baza evaluarilor realizate, cea mai mare expunere a fondului este pe sectorul utilitati, si anume de 45,61%, urmatorul sector dupa importanta fiind cel de petrol si gaze, ce ocupa o pondere de 43,60% in portofoliu de actiuni, se mai arata in raport.

Valoarea activului net al FP din bilantul pentru anul 2009 era de 12,19 mld lei, capitalizarea estimata de noi pentru fond fiind de 12,01 mld lei.

“Comparativ cu ultimul raport am renuntat la evaluarea prin P/E, acest lucru datorandu-se transparentei mai reduse privind profitabilitatea curenta a companiilor din portofoliu. Datorita ponderii ridicate in activ a companiilor nelistate, si anume de 47% (conform evaluarilor noastre), activului net pe actiune i-am aplicat un coeficient de ajustare de 0,8, pentru a penaliza transparenta mai redusa in legatura cu situatia economico—financiara a acestora”, explica analistul Intercapita.

Coeficientul a fost aplicat si pentru a reflecta aspecte precum litigiile si posibilele evenimente in legatura cu detinerile fondului mai ales in ceea ce priveste participatiile in companiile de stat. Un exemplu in acest sens este fuziunea unor companii din portofoliu si infiintarea altora noi, nefiind cunoscut in acest moment detinerea Fondului Proprietatea in acestea, precum nici avantajele sau/si dezavantajele ce survin ca urmare a acestor intentii.

“Exista litigii in curs care ar putea favoriza evaluarea Fondului Proprietatea pe termen lung. Este vorba despre sumele care ar putea fi incasate din anumite privatizari, creante sau detineri nerecunoscute inca si pentru care exista procese in curs. Acestea nu au fost luate in calcul in evaluarea curenta. Din evaluare au fost extrase si companiile care figureaza in portofoliul fondului dar care sunt in faliment sau reorganizare judiciara sau despre a caror performante financiare nu exista informatii disponibile din partea Ministerului de Finante sau Registrul Comertului”, se mai arata in raport.



Sursa: Intercapital Invest

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri