1 / 3

Inainte de Fondul Proprietatea

De la inceputul acestui an, 67% din tranzactiile de la Bursa de Valori Bucuresti au fost realizate pe emitentii din sectorul financiar.

Mai mult, in prezent capitalizarea companiilor cu acest profil reprezinta 30% din capitalizarea totala de la BVB si 69% din free float-ul total apartine companiilor financiare, conform unor statistici Intercapital Invest.

Odata cu listarea Fondului Proprietatea, valoarea totala a tranzactiilor pe sectorul financiar ar putea sa creasca pana la 85% in total, iar valoarea free float-ului companiilor din acest domeniu in total BVB pana la 79%, se arata in raportul de analiza al casei de brokeraj

Aceste cifre pot fi estimate tinand cont de free floatul actual al Fondului Proprietatea, media inregistrata pe cele cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a indicatorului volum/capital social (100% din capitalui social al SIF reprezinta free float) cu date inregistrate in anul 2009 si estimarile cu privire la pretul unei actiuni Fondul Proprietatea.

“Pe piata reglementata a BVB exista in prezent un numar de 14 emitenti din sectorul financiar (inclusiv Erste Bank), listarile posibile ale Fondului Proprietatea si Bancii Comerciale Romane urmand a duce la o crestere suplimentara a importantei sectorului financiar pe bursa, dar si la cresterea complexitatii procesului investitional pentru un investitor, care isi doreste o diversificare corespunzatoare pe sectorul financiar”, explica Andreea Gheorghe, director departament de analiza la Intercapital.

In prezent, bancile listate la BVB (BRD—Groupe Societe Generale, Banca Transilvania, Erste Bank, Banca Comerciala Carpatica) au aproape 60% din valoarea free-float-ului, aproximativ 75% din capitalizarea bursiera si 24% din valoarea tranzactiilor la Bursa.

Cele cinci societati de investitii financiare reprezinta peste 72% din valoarea tranzactiilor, avand 22% din capitalizare bursiera si peste 36% din free-float.

Celelalte companii financiare (BVB, Broker Cluj, STK Emergent) au un free float total de aproape 5%, o capitalizare bursiera sub 3 procente si de aproape 4% din valoarea tranzactiilor.

Structura actuala a sectorului financiarSursa tabel : Intercapital Invest


Sectorul financiar la Bursa - Inainte si dupa Fondul ProprietateaArticole recomandate


Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.