3 / 4

Valorificarea sectorului financiar.

Specialistii Intercapital considera sectorul financiar subevaluat, cu un potential mare de crestere pe termen lung.

Atat Fondul Proprietatea, cat si cele cinci Societati de Investitii Financiare se tranzactioneaza cu un discount considerabil fata de valoarea activului net.

In acest moment, cele cinci SIF se tranzactioneaza cu un discount de 60% fata de VUAN, media P/VUAN la care acestea au fost istoric tranzactionate fiind de 0,9—1,0 (anterior crizei).

Evaluand fiecare companie din portofoliul Fondului folosind metoda multiplilor prin comparatii cu medii inregistrate pe sectoare (utilizand ca benchmark bursele din regiune), valoarea unei actiuni Fondul Proprietatea estimata este de 0,8731 lei, mai mare cu 118,27% fata de pretul curent al tranzactiilor OTC (realizate prin cesiune la Depozitarul Central).

“Listarea unor pachete suplimentare din companiile detinute de stat sau venirea pe bursa a altora noi (aici putem aminti de intentia statului de a lista noi pachete de actiuni din Transgaz, Transelectrica si listarea Romgaz, companie cu o cifra de afaceri la finalul anului 2009 de 3,77 mld lei) reprezinta un plus pentru operatorii bursieri (BVB si Sibex), evaluarea acestora urmand a creste pe masura ce valoarea totala a tranzactiilor se majoreaza la randul sau”, se mai arata in raportul Intercapital.

In ciuda unui an de cresteri importante, bursa locala inca este foarte departe de maximele atinse in iulie 2007, iar potentialul de crestere pe termen lung din acest moment ar putea fi unul foarte bun. [Bursa - 3 ani de la maximele istorice. Cand se va intoarce la acel nivel?]

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri