3 / 5

Dezvoltarea Bursei depinde mult de actionari

Faptul ca piata romaneasca de capital pleaca de la un nivel foarte mic ii da un potential ridicat de crestere. Tinand cont ca Romania este o tara mai mare decat Ungaria sau Cehia, ar trebui ca si piata de capital sa fie macar la jumatatea dimensiunii burselor acestor tari, in urmatorii ani.

Valerian Ionescu sustine ca dezvoltarea bursei tine foarte mult de actionari.

“Avem senzatia ca Guvernul trebuie sa faca ceva sau statul, prin CNVM. Ca bursa sa se dezvolte este, in primul rand, misiunea actionarilor. Ei sunt cei care pot decide o colaborare cu o alta bursa, sau modificarea sistemelor. Este responsabilitatea actionarilor si a brokerilor, nu vine nimeni sa dea companii de miliarde. Oricum, pe o piata de 2 milioane de euro pe zi, nici nu le-am putea vinde”, crede brokerul.

El este de parere ca un broker – actionar al BVB este intr-un conflict de interese constant, fiind greu de luat o decizie pentru binele clientului bursei sau al actionarilor.

“Pe masura ce se va coagula structura de actionariat, luarea deciziilor ar trebui sa se accelereze si sa facem toate aceste lucruri de care stim ca vor avea un impact pozitiv, din experienta regionala”.

In ce priveste starea de apatie, un element este si perioada vacantelor, la care se adauga situatia politica incerta si situatia economica - suntem una din putinele tari care inca nu a trecut pe plus. “Toate acestea converg spre ce vedem pe ecrane”.

Pe de alta parte, acesti factori par sa inceapa sa dispara, pe masura ce asteptarile privind cresterea economica se imbunatatesc, pe plan politic lucrurile ar trebui sa se indrepte si vacanta este spre final.

“In acelasi timp, si pietele internationale par sa testeze nivele mai bune, iar asteptarile analistilor sunt optimiste. Nu avem cum sa ne decuplam de la aceasta realitate, asa ca ma astept la evolutii pozitive spre finalul anului si in 2011, cand pretindem ca o sa avem cresterile economice”, a mai spus Valerian Ionescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri