2 / 5

Romania, singura tara fara OTC

OTC-urile reprezinta tranzactii in afara pietei, cu instrumente listate. "Tranzactiile se fac doar prin broker, decontate de Depozitarul Central, pe baza bruta. Tranzactiile vor fi transparente, volumele si preturile vor fi publicate pe siteul depozitarului. Nu exista restrictii de frecventa, valoare si limita. Brokerul va trebui sa demonstreze best execution, iar tranzactiile nu vor aparea in topuri", a explicat Dana Mirela Ionescu (foto), presedinte director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Toata legislatia exista deja, este aprobata de CNVM, iar pragurile de detinere sunt aceleasi .

“Trebuie sa permitem tranzactionarea OTC si in Romania (trebuia sa facem acest lucru din noiembrie 2007). Numai prin alinierea la standarde internationale vom creste volumul de tranzactionare. Romania este singura tara fara OTC, singura tara in care broker nu poate garanta unui client executia unei tranzactii maine la un pret stabilit astazi. Aceasta nesiguranta a tinut la distanta multi investitori straini”, a explicat Mirela Ionescu.

Mai mult, dreptul de proprietate al actionarului este afectat, pentru ca nu poate dispune de actiuni pentru a le vinde la ce pret doreste.

“In prezent, bursa detine monopol, este singurul loc de tranzactionare. De aceea lichiditatea este mica, iar piata este considerate riscanta de straini. Cu cat piata este mai rigida si mai ingradita de reguli, cu atat potentialul este mai mic. OTC-ul nu canibalizeaza bursa, ci este o alternativa care limiteaza riscul de neexecutare. Nu va fi solutia numarul 1, ci o solutie de avarie, doar in cazuri exceptionale, brokerii vor continua sa prefere bursa”, a mai spus managerul RCI.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri