2 / 6

Se contureaza un nou profil al investitorului?

“Cred ca putem vorbi despre un nou profil de investitor care se contureaza pe bursa: cel al unei persoane cu posibilitati financiare medii sau peste medie, care vede in bursa de acum si in cea de anul viitor(prin Fondul Proprietatea si alte companii de stat listate) o oportunitate in Romania”, a declarat Gabriel Necula (foto).

In opinia sa, anul viitor vor intra in piata investitori de retail care inteleg mai bine lumea financiara si au o privire orientata catre viitor nu doar spre prezent. Argumente pe termen scurt nu prea exista si este nevoie de viziune pentru a investi in acest moment pe bursa.

Un investitor de retail consultat de Wall-Street.ro, care a preferat sa nu isi dezvaluie identitatea, spune ca in piata au mai ramas institutionalii si “inconstientii” - cei care cred inca in economia romaneasca in general si in piata de capital in special.

“Oricum, acestia au o pondere mica in populatia Romaniei, marea masa e hotarata sa piarda in continuare la loto si la alte jocuri de noroc … pe principiul ca mai bine pierzi consecvent, asteptand ca norocul sa-ti bata la usa decat sa investesti inteligent la bursa”, a explicat acesta.

In opinia sa, investitorul de retail local este atipic, de un optimism rar, care crede ca economia Romaniei isi va reveni si spera ca privatizarile promise de guvernanti se vor face in mod transparent, prin bursa.

Mai mult, este calculat, organizat si informat - are capacitatea de a discerne din noianul zgomotului mediatic cotidian, se informeaza continuu.

“Vestea buna este ca investitorii straini care au un profil diferit de cel al investitorilor autohtoni au revenit la cumparare. Acesti investitori straini pentru a investi in piata romaneasca isi asuma riscuri suplimentare: operationale – transferuri bancare internationale, deficiente de informare (piata romaneasca inca nu se ridica la standardele de transparenta ale burselor mature), riscuri valutare, birocratice si fiscale”, a mai explicat investitorul.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri