3 / 6

Rulaje mici, orientate spre vanzare

Statisticile investitorilor din ultimele luni arata rulaje mici ale investitorilor, orientate spre vanzare.

In septembrie, investitorii locali au realizat vanzari nete de 79,63 milioane lei (18,7 mil. euro), valoare de 19 ori mai mari decat in august.
Cea mai mare parte din vanzari a fost realizata de investitorii institutionali, de 45,53 milioane lei. Investitorii de retail au vandut actiuni de 34,09 milioane lei.

“In ultima perioada tot mai multi romani simt efectele situatiei economice si, in mod evident, devin mai sceptici, incep sa gandeasca in mod negativ. Asteptarile lor se pot schimba in urma unor experiente mai putin dorite si atunci transpun aceste lucruri si in activitatea lor investitionala. Conform statisticii investitiilor pe bursa, in luna septembrie se vede cum valul de optimism extern a determinat o crestere a expunerii strainilor in Romania, iar situatia locala destul de grea a determinat o miscare de vanzare importanta a investitorilor locali”, a explicat Gabriel Necula.

Totusi, lichiditatea foarte redusa inregistrata in ultimile luni pe piata autohtona se inscrie intr-o tendinta generala de scadere a lichiditatii pe burse, consemnata chiar si la nivelul pietelor dezvoltate.

Gabriel Aldea explica faptul ca aceasta tendinta este rezultatul perioadei confuze la nivel global in care asteptarile de incetinire a ritmului de crestere a economiilor dezvoltate sunt contrapuse cu masurile anuntate si asteptate a fi anuntate de marile puteri ale lumii pentru contracararea acestei tendinte.

„Este firesc ca in acest context investitorii sa fie mai precauti si sa adopte o pozitie mai rezervata, ceea ce se traduce in piete printr-o lichiditate mai redusa. In plus, in cazul pietei noastre, aceasta tendinta se suprapune unui context intern economic, social si politic complicat, cu influente negative asupra perceptiei investitorilor autohtoni care-i determina pe multi dintre ei sa fie mai prudenti si chiar sa adopte pozitii de vanzare pana in momentul ameliorarii situatiei interne”, a mai spus brokerul Intercapital.

In plus, miscarea in lateral din ultimile luni consemnata pe piata noastra si lipsa unei volatilitati mai ridicate sunt alte elemente importante care au determinat scaderea semnificativa a rulajelor investitorilor, acestia nemaifiind tentati sa adopte strategii speculative cu efect pozitiv asupra lichiditatii pietei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri